Panama Papers11 apr '16 06:24

ABN Amro verbergt aandeelhouders in belastingparadijzen

Auteur: BNR Webredactie

Staatsbank ABN Amro helpt klanten via dochterondernemingen in het buitenland om te verbergen dat zij eigenaar zijn van vennootschappen in belastingparadijzen. Het mag, maar de constructie is niet zonder risico's.

ANP
ANP

Trouw en het Financieele Dagblad (FD) hebben de service van ABN Amro bekendgemaakt op basis van de Panama Papers die zij in bezit hebben.

De buitenlandse dochters van ABN treden op als aandeelhouder in naam om te verhullen wie de echte eigenaren van het bedrijf zijn, zogeheten nominee shareholders. "Daarmee zie je dus niet wie de werkelijke belanghebbenden zijn", legt FD-journalist Gaby de Groot uit. Dit is gewoon toegestaan zolang banken zich aan alle regels houden.

Zo treedt het ABN Amro-bedrijf Martello op als aandeelhouder van 25 vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden. De bank heeft minimaal nog vijf dochterbedrijven die zulke diensten aanbieden.

Redenen
"Het is een constructie die heel veel voorkomt in de Panama Papers", zegt De Groot.

 

ABN Amro laat in een reactie weten dat de constructie transacties voor klanten vergemakkelijkt. ABN Amro is volgens De Groot de enige Nederlandse bank die met deze constructie voorkomt in de Panama Papers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen