Panama Papers11 apr '16 09:18

'Nederland geen belastingparadijs, maar wel medeplichtig'

Auteur: Marjan van den Berg

De Panama Papers vormen aanleiding om voor het eerst het nieuwe instrument van de parlementaire ondervraging in te zetten. Volgens PvdA-Kamerlid Ed Groot speelt Nederland op het punt van belastingontwijking een kwalijke rol.

ANP
ANP

Gisteren werd bekend dat er in de Kamer een meerderheid is voor het houden van een zogenoemde parlementaire ondervraging over de Panama Papers. Dit zou de eerste keer zijn dat zo'n 'mini-enquête' wordt gehouden. In de komende week wordt besloten welke partijen allemaal worden opgeroepen. PvdA-Kamerlid Ed Groot, een van de initiatiefnemers, wil in ieder geval opsporingsautoriteiten en bedrijven uit de trustsector uitnodigen.

'Spilfunctie'
Ook al wordt er op wereldschaal gebruik gemaakt van allerlei financiële constructies, toch denkt Groot dat het zin heeft om naar de rol van Nederland te kijken. "Nederland vervult een spilfunctie in het internationale kapitaalverkeer. Er gaan echt duizenden miljarden via Nederland."

 

Hij legt uit: "Nederland is niet letterlijk een belastingparadijs, maar Nederland is natuurlijk wel medeplichtig. Nederland is een doorsluisland. Via Nederland lopen al die bedragen naar dat soort belastingparadijzen." Zeker nu Nederland voorzitter is van de EU, zou het voorop moeten lopen in het "schoner maken van de financiële sector", betoogt Groot. "Belastingontwijking wordt een steeds breder fenomeen."

ABN Amro
Vanochtend werd bekend dat ook ABN Amro opduikt in de Panama Papers. Buitenlandse dochters van ABN treden op als aandeelhouder in naam om te verhullen wie de echte eigenaren van het bedrijf zijn. Dit is niet per se illegaal, maar Groot vindt het bericht toch aanleiding om ook ABN Amro aan de tand te voelen. "Laat ABN Amro dit maar uitleggen. Mijn vermoeden is dat het dominante motief hier is om vermogen uit het zicht van de Belastingdienst te houden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen