Panama Papers5 apr '16 06:40

Dijsselbloem: In mei Europese knopen doorhakken over belastingontwijking

Auteur: Thijs Baas

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem sluit nieuwe, wettelijke maatregelen vanwege de Panama Papers niet uit. Dat zei hij op bezoek in Berlijn bij zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble. BNR-correspondent Derk Marseille vroeg Dijsselbloem naar de implicaties van de Panama Papers voor Nederland.

Foto: ANP
Foto: ANP

Twee dingen zijn nu urgent, zegt Dijsselbloem: onderzoek van de Belastingdienst, Fiod en het OM naar ontdoken en ontweken belasting en Europese maatregelen op het gebied van belastingontwijking. "Er ligt een pakket van de Commissie met zes maatregelen voor Europese maatregelen en we hopen zoveel mogelijk daarvan nog voor de zomer tot conclusies te brengen. Het staat de komende maanden op de agenda in de Ecofin, waar Nederland voorzitter van is en ik hoop in mei al gezamenlijke conclusies te trekken."

 

Tegen het licht
Dijsselbloem zal niet aarzelen om ook de Nederlandse rol kritisch tegen het licht te houden. "Internationale firma's maken gebruik van de verschillen en mogelijkheden van al die verschillende belastingstelsels. Ook Nederland heeft een aantal kwetsbaarheden en één daarvan waren de lege brievenbusfirma's. Die faciliteren we niet langer en die pakken we aan. Ook gaan we veel strenger zijn op trustkantoren, die een eigen verantwoordelijkheid hebben om misbruik en lege brievenbussen niet als cliënt te accepteren."

Om te bepalen of nieuw beleid nodig is wil Dijsselbloem eerst een beter beeld hebben hoe en waar Nederland in beeld is. Duidelijk is dat de kwetsbaarheden in het systeem van de trustkantoren aangepakt moeten worden. Daartoe is een paar maanden geleden al afgesproken dat de wetgeving wordt aangescherpt en DNB het toezicht verbetert.

Gerelateerde artikelen