Panama Papers8 jun '17 16:56Aangepast op 8 jun '17 17:13

DNB te aardig tegen trustbedrijven

Auteur: Hugo Reitsma

Van wie is dit geld eigenlijk? Zelfs zo’n basale vraag wordt niet altijd goed uitgezocht door Nederlandse trustbedrijven. Bij een onderzoek vorig jaar naar vijf bedrijven werden bij drie ernstige tekortkomingen geconstateerd en bij twee minder ernstige mankementen. Dus nul kantoren hadden de zaak op orde.

Hugo Reitsma
Hugo Reitsma

Hugo Reitsma volgt het Parlementair onderzoek naar Fiscale Constructies

De onderzoekscommissie van de Tweede Kamer hoorde het vandaag met stijgende verbazing aan. Nederland is een spil in de internationale financiele geldstromen. Een duizelingwekkend bedrag van 4000 miljard euro stroomt hier jaarlijks door brievenbusmaatschappijen. 'Het wordt hoog tijd dat die sector professionaliseert', zei Willemieke van Gorkum, directeur Toezicht horizontale functies en integriteit bij de Nederlandsche Bank.

Maar gaandeweg haar verhoor verschoof de verbazing van de commissie van de amateuristische Trustsector naar het slappe toezicht. Want de Nederlandse Bank probeert vooral de sector te 'helpen professionaliseren'. Middels nieuwsbriefjes, seminars en rondetafels. 'Waarom trekt u niet gewoon al die vergunningen in?' – vroeg commissielid Eppo Bruins vertwijfeld. Antwoord: het is tijdrovend, en we zijn ook druk met die seminars.

Na het omvallen van de banken concludeerde DNB dat het toezicht veel professioneler moet, en harder. Het hoeft niet altijd gezellig te zijn. Die conclusie is bij de afdeling toezicht horizontale functies duidelijk nog niet getrokken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen