Panama Papers12 jun '17 18:55

Trustsector: niks aan de hand

Auteur: Hugo Reitsma

Brievenbusmaatschappijen bestaan niet. Dat stellen brievenbusmaatschappijen vandaag voor de onderzoekscommissie van de Tweede Kamer. Neem Promogroup, dat de royalties van U2 en de Rolling Stones beheert. Dat is een echt bedrijf, verzekert directeur Jan Favié. Met een echt kantoor, met bureau’s en mensen achter een computer die dingen doen.

Hugo Reitsma
Hugo Reitsma

Hugo Reitsma volgt het Parlementair onderzoek naar Fiscale Constructies

 

Vrijdag was Gregory Elias zich ook al van geen kwaad bewust. Hij beheert bv'tjes op Curaçao en komt daarmee 312 keer voor in de Panama Papers. Aanleiding voor het parlementaire onderzoek. Maar hij doet absoluut niet aan belastingontwijking. Hoogstens aan “belasting-besparing'. De commissie wist vrijdag niet door het hautaine pantser van Elias heen te breken. Maar nam vandaag revanche.

Bassie en Adriaan

'Het verbaast me dat u Bassie en Adriaan niet in uw stal heeft', smaalde CDA-Kamerlid Chris van Dam tegen Favié. En ronduit: 'Ik vind het niet geloofwaardig wat u zegt'. Dan gaat het nog niet eens om het feit dat dat echte bedrijf met een kantoor en bureau’s uit meer bv’s dan medewerkers bestaat. Maar om die belastingontwijking. Pardon: besparing.

Nederland heeft een hele mooie regeling voor royalty's. Die worden niet belast als ze het land binnenkomen, en ook niet wanneer ze worden doorgesluisd. Om die reden is het merk Google bijvoorbeeld ook fiscaal in Nederland gevestigd. En voorheen de koffieboontjes van Starbucks. Maar daar gaat het de Stones niet om, beweert Favié. Sterker: van de regeling wordt eigenlijk geen gebruik gemaakt omdat het geld niet in de vorm van royalty's maar onder meer als loon wordt uitbetaald, en dat is wel belast.

Belastingparadijs

Maak je niet druk, niks aan de hand, lijkt de boodschap van de sector aan de onderzoekscommissie. Mick Jagger wijkt uit naar een belastingparadijs maar betaalt vervolgens vrijwillig belasting. En die bv’tjes verhuizen naar Curaçao vanwege het lekkere weer. Ik kan me het cynisme van Van Dam wel voorstellen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen