Beurswatch16 feb '18 20:04

'Nederland doet het goed, maar er valt wat op af te dingen'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De cijfers over de Nederlandse economie waren positief deze week: vorig jaar groeide de economie met ruim drie procent. Vooral de export nam enorm toe.

Volgens Olaf van den Heuvel van Aegon Asset Management profiteert de Nederlandse economie van de lage rente en de sterke prestaties van Duitsland. 'Al heb ik wel van veel van die technologie die daar gebouwd wordt, het is wel van de vorige eeuw. Een Golfje van dertig jaar geleden is nog steeds het Golfje van nu, het brengt je van a naar b. Het is een heel ander soort technologie dan Apple of Google maakt. Nederland gaat goed, maar er valt wat op af te dingen', stelt Van den Heuvel.

Langzaam herstel

Wim Zwanenburg van Stroeve en Lemberger Vermogensbeheer ziet het vooral als een inhaalslag. 'Kijk naar de bouw, maar ook de export. Binnen de eurozone profiteren we relatief goed, maar het is wel zo dat dit het langzaamste herstel is geweest. Deze week overleed Lubbers, hij wist een veel sneller economisch herstel te bewerkstelligen', blikt Zwanenburg terug.

Hoogleraar Bas Jacobs was deze week nog kritisch over de groei, omdat van 2008 tot 2015 de netto groei nul was. 'Het klopt, de groei is laag. Maar dat is goed te verklaren uit de vergrijzing', reageert Van den Heuvel. 'Er is minder productiviteit in de economie aan het werk en dat zal een druk hebben op de reële vraag naar geld en dus op de rente en inflatie.' Bovendien zit de eurozone nog onder de groei in de Verenigde Staten, voegt Zwanenburg daar aan toe. 'Alleen in het afgelopen jaar was het beetje ongelijk. In Europa hebben we straks bovendien de Brexit.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen