Binnenland6 jun '16 16:56

Uitzonderlijk veel onweer afgelopen dagen

Auteur: Madelon Meester

Al anderhalve week meet het KNMI elke dag blikseminslagen. En dat is bijzonder voor de maand juni, want normaal bliksemt het volgens het KNMI in deze maand maar twee dagen achter elkaar.

Foto: ANP
Foto: ANP

Ook opvallend: landinwaarts was er meer onweer dan langs de kust, terwijl men vaak denkt dat het vaker aan zee gebeurt. De afgelopen anderhalve week zijn er in Nederland meerdere huizen in de fik gevlogen door een blikseminslag. In Duitsland waren er tientallen gewonden door een inslag op een rockfestival en op een voetbalveld. In Parijs raakten er elf mensen gewond in een park en ook bij de treinramp van vandaag in België wordt gespeculeerd dat onweer de dader was.

Schade
Er worden in Nederland gemiddeld vijf personen per jaar dodelijk getroffen door bliksem, zegt Leon Heesen, directeur van bliksembeveillingsbedrijf Jules Goossens. 'Mensen die letsel ondervinden zijn er jaarlijks zo'n vijftig à honderd en qua materiële schade moet je denken aan zo'n 80 à 100 miljoen euro per jaar. Dan hebben we het over directe schade, want daarnaast is er ook sprake van gevolgschade doordat bijvoorbeeld productieprocessen stilvallen.' Volgens Heesen is het van belang dat huizen beter worden beveiligd tegen bliksem.

Park
Heesen heeft ook een tip voor als je de komende zonnige dagen net in een park zit wanneer het begint te onweren. 'Het beste kun je snel onderdak proberen te zoeken, maar als dat niet lukt: ga op je hurken zitten in een grasveld en wacht tot de bliksem voorbij is. Zoek nooit dekking onder een boom en het zou fijn zijn als je rubberen zolen onder je schoenen hebt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen