Binnenland12 jun '16 21:59Aangepast op 13 jun '16 07:47

Roep om meer controle voedingssupplementen

Auteur: Didi Levison

Voedingssupplementen moeten strenger gecontroleerd worden. Daarvoor pleiten diverse instanties uit de fitness- en voedingsbranche. Volgens de Dopingautoriteit is er vooral veel mis met pillen die meer energie beloven, de spieren versterken of helpen met afslanken.

Hoe betrouwbaar zijn voedingssupplementen?
Hoe betrouwbaar zijn voedingssupplementen?

Fabrikanten van voedingsupplementen nemen het niet altijd even nauw met de informatie die op de verpakkingen staat vermeld. Voor sporters kan dat vergaande consequenties hebben. Voor je het weet test je positief bij een dopingcontrole, zegt Bart Coumans van de Dopingautoriteit: ‘Het gaat om pre-workout elementen. Dit gaat van vrij onschuldig, zoals cafeïne, tot zwaardere middelen’.

Geen vermelding ingrediënten
Wettelijk gezien is het verplicht om elk ingrediënt in een supplement te vermelden. Vooral bij middelen die zich richten op spierversterking, afslanken of het verkrijgen van energie gebeurt dit niet. Volgens Stephan Peters van de Nederlandse Zuivel Organisatie worden gebruikers vaak op slinkse wijze misleid. De verborgen ingrediënten laten je meestal iets voelen. ‘En dat weten fabrikanten. Het is gewoon besodemieterei’, zegt Peters.

Nauwelijks controle
Fabrikanten kunnen deze dopingstoffen ongemerkt toevoegen, omdat er bijna niet gecontroleerd wordt. Want in tegenstelling tot de controle op geneesmiddelen, waarbij een product gecontroleerd moeten worden voordat het op de markt kan worden gebracht, is er bij voedingsupplementen alleen een check achteraf. ‘Iedereen kan voedingsupplementen maken en op de markt brengen. Daar is niet of nauwelijks controle op’, zegt Telemachos Ravensbergen van het Nederlandse supplementenmerk Virtuoos.

België
In België is dat anders, daar worden producten regelmatig uit de schappen gehaald omdat ze inferieur blijken te zijn, vertelt Ravensbergen.

Fitnesspraktijken en sportprofessionals roepen de politiek op om dit probleem aan te pakken. Ze willen betere controle en strengere regelgeving.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen