Binnenland5 jul '16 15:02

Limburg bijt zich stuk op probleembevers

Auteur: Judith Laanen

Want die probleembevers knagen zich een weg door het landschap, en dat heeft grote gevolgen. De Noord-Limburgse boswachter Andy Liebrand vindt juist dat we blij moeten zijn met de bever.

Bevers bouwen aan hun beverbedstee. Foto ANP
Bevers bouwen aan hun beverbedstee. Foto ANP

De voorgestelde oplossing van de provincie is om de bevers te vangen en te verplaatsen, maar geen enkele provincie wil ze opnemen. Elf provincies werden aangeschreven, Limburg heeft al acht keer 'nee' gekregen, schrijft de Volkskrant.

Vooral in het noorden van Limburg zijn er veel problemen met de bevers. Boswachter Andy Liebrand opereert precies in dat gebied, tussen Venlo en Venray. Hij bekijkt het probleem van de andere kant: 'We zien de bever vooral als een aanwinst voor de natuur. 200 jaar geleden hadden we geen bevers. Ze hebben de handschoen goed opgepakt, ze doen het heel goed. Nu is het aan ons om te leren omgaan met die bevers.'

'Bij ons knaagt 'ie soms ook een hele mooie eik om, en dan denk je: ja, die eik sterft.' Dat is ook weer een verrijking voor de natuur, zegt Liebrand. 'Maar ik kan me voorstellen dat de bever buiten de natuur problemen geeft.'

Liebrand noemt als voorbeeld hoe om te gaan met de beverproblematiek het recente noodweer. 'Je kunt wel problemen hebben, maar ga ook vooral met elkaar kijken hoe je die kunt voorkomen.' Liebrand denkt dat een beter beheerplan - naast het al bestaande beverprotocol en de bevervisie - een oplossing kan zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen