Binnenland8 jul '16 11:52

'Dorpse doe-democratie' leeft op het platteland

Auteur: Wesley Schouwenaars

Volgens onderzoekers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) leeft de democratie in kleine dorpen als nooit tevoren. De 'dorpse doe-democratie' wordt het genoemd.

Foto ANP
Foto ANP

Het Brabantse plaatsje Geffen is een goed voorbeeld van een sterk staaltje burgerparticipatie. Daar maken inwoners hun eigen burgerbegroting. Het is meer een 'dorpse leer-doe-democratie', zegt initiatiefnemer Johan Berendsen. 'Want wij weten het ook allemaal niet precies. We zijn aan het uitzoeken wat wel en niet werkt. Waar mensen enthousiast van worden en waarvan niet.'

Het mooie is dat je vooraf niet per se verstand van geldzaken hoeft te hebben, zegt de 29-jarige Linda. 'Dat maakt helemaal niet uit. Ik had daar helemaal geen verstand van. Ik ben me er zelf in gaan verdiepen en zo komen we uiteindelijk toch met een heel mooi plan. Als je maar enthousiast bent, goed uitzoekwerk verricht en met veel mensen praat dan moet het gewoon lukken', aldus de Geffense.

Berendsen is blij met de komst van Linda: 'Veel mensen die meedoen kennen we al lang. Maar Linda is iemand die fris binnen komt, hartstikke enthousiast is en na de eerste werkgroep direct een vrouwengroep opzocht en in gesprek ging'.

Een prettige leefomgeving hangt volgens het SCP steeds meer af van de inzet van burgers. Bewoners die daarbij geen hoofdrol spelen raken tegenwoordig nog minder betrokken. Volgens het onderzoeksbureau is het goed om te begrijpen hoe ook die minder betrokken burger tegen de 'doe-demorcratie' aan kijkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen