Binnenland14 jul '16 22:07Aangepast op 15 jul '16 08:05

Helft Nederlanders ziet weinig gevaar in meeroken

Auteur: BNR Webredactie

Ongeveer de helft van alle Nederlanders is zich bewust van de gevaren van meeroken, maar slechts een derde denkt dat meeroken gevaar voor anderen oplevert.

Foto ANP
Foto ANP

Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo onder ruim duizend Nederlanders van 12 jaar en ouder in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de kennis over de gevaren van roken en meeroken.

Van alle ondervraagden erkent 51 procent dat een hartaanval het gevolg kan zijn van meeroken, onder rokers geldt dat voor 46 procent. Van hart- en vaatziekten erkent respectievelijk 62 en 54 procent meeroken als mogelijke oorzaak. Zo'n 54 procent van de rokers maakt zich 'enigszins' zorgen over de eigen gezondheid, 34 procent is bezorgd over de gevaren van het eigen roken voor anderen.

Nagenoeg iedereen ziet de schadelijkheid van roken in (93 procent). Onder rokers ligt dat percentage iets lager (86). Ondervraagden tussen de 12 en 21 zijn vaker dan 55-plussers van mening dat roken en meeroken erg schadelijk is. De groep rokers tussen de 22 en 34 jaar maakt zich minder zorgen over de schadelijkheid van het eigen rookgedrag voor de eigen gezondheid en om de gezondheid van de mensen om hen heen dan de 35-plussers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen