Bewaking Schiphol zorgt voor hoge werkdruk Marechaussee
De bewaking op en rond Schiphol drukt op het personeel van de Marechaussee. Vanuit het hele land moet versterking komen om alle reizigers te controleren. Maar hoe lang houden ze dit nog vol?
Schiphol wordt sinds zaterdag extre bewaakt door de Marechaussee vanwege een 'dreiging'. Wat de dreiging precies inhoudt, is niet bekend. Maar sindsdien worden er auto's, koffers en reizigers zelf gecontroleerd die op weg zijn naar de luchthaven. En dat gaat het personeel niet in de koude kleren zitten. 'Dit houden we niet heel lang meer vol', zegt Ton de Zeeuw, voorzitter van de Marechausseevereniging, in het AD. 'De werkdruk is enorm en er is te weinig personeel. De grote operatie op Schiphol gaat ten koste van beveiligingstaken elders.'
Meer taken
Volgens Marcel de Haas, Luitenant-Kolonel buiten dienst, heeft de Marechausse er de afgelopen tijd meer taken bij gekregen met hetzelfde aantal mensen. 'Het is niet dit nu, wat speelt op Schiphol. Al een aantal jaar worden alle synagogen beveiligd, de Marechaussee doet ook de beveiliging van het Parlement op het Binnenhof. Dat zijn allemaal extra taken waar ze een extra squadron voor geformeerd. Maar dat komt natuurlijk uit het bestaande bestand. Dus het zijn allemaal extra beveiligingstaken, bovenop het normale werk', zegt De Haas. Als het de Marechaussee te veel wordt, zou er kunnen worden gedacht aan de inzet van het leger, voegt De Haas er aan toe.
Zaventem
De Haas vergelijkt de situatie rond Schiphol nu met die van het Belgische vliegveld Zaventem. 'Dit is een vergelijkbare situatie met Zaventem kennelijk, qua dreigingsniveau. Je hebt in deze tijd op de luchthaven ontzettend veel mensen. Als je dan een bom laat ontploffen, vallen er heel veel doden en gewonden.' Volgens De Haas is het voor de Marechaussee uitgesloten om 'nee' te verkopen.
Eind van het jaar wordt de Marechaussee uitgebreid. Er komen dan 400 man extra bovenop de 6000 die er nu werken. Maar dat is niet voldoende volgens Ton de Zeeuw. 'We leven in een nieuwe werkelijkheid, waarin het onveiliger is. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa', zegt hij in het AD.