Politiek22 aug '16 13:57Aangepast op 22 aug '16 16:48

'Kiezen voor het pretpakket is niet meer mogelijk'

Auteur: Wesley Schouwenaars

Het nieuwe schooljaar is vandaag begonnen en voor het vmbo gaat dat er flink anders uitzien dan voorheen. In de bovenbouw maken 33 profielen plaats voor nog maar tien keuzerichtingen.

Foto ANP
Foto ANP

De veranderingen maken deel uit van een wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs. De tien overgebleven profielen ervoor moeten gaan zorgen dat de opleiding beter aansluit op de praktijk.Ter gelegenheid van de veranderingen opende staatssecretaris Dekker van Onderwijs vandaag het schooljaar op het Cals College in IJsselstein.

Leerlingen in het vmbo moeten nu uiterlijk aan het einde van het tweede jaar een keuze maken uit een van de tien profielen. Daarnaast volgen ze de verplichte vakken Nederlands, Engels, maatschappijleer, lichamelijke opvoeding en minstens één van de vakken beeldende vorming, muziek, dans of drama.

De leerlingen die nu in het vierde jaar zitten hebben nog het oude profiel, maar de nieuwe derdejaars hebben nu meer keuzevrijheid in hun vakkenpakket. 'Je kunt meer verschillende losse vakken kiezen, dus voor hen gaat er wel veel veranderen', vertelt verslaggever Elfanie toe Laer.

Volgens de rector van het Cals College komt het kiezen van het 'ouderwetse' vakkenpakket 'tot op zekere hoogte terug. Toch is het niet alleen maar vrijheid blijheid voor de leerlingen, want kiezen voor het ouderwetse pretpakket behoort zal niet opeens weer tot de mogelijkheden behoren.

Foto's: BNR
Foto's: BNR

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen