Binnenland31 aug '16 13:31Aangepast op 12 dec '16 12:12

Britse bommenwerper na 75 jaar boven water

Auteur: Wesley Schouwenaars

Op het IJsselmeer wordt op dit moment een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog geborgen. De manier waarop de kist uit de Tweede Wereldoorlog wordt geborgen wordt voor het eerst in Nederland toegepast.

Foto Hugo Reitsma
Foto Hugo Reitsma

Om het vliegtuig boven water te krijgen zijn rond het vliegtuig damwanden geslagen. Het water tussen de damwanden is weggepompt waardoor de bodem die vrij is komen te liggen afgegraven kan worden.

De berging is op dit moment in volle gang en er zijn al verschillende voorwerpen boven water gekomen. 'We hebben veel delen van het vliegtuig gevonden: diverse motoronderdelen, propellerbladen, boordwapens, klein kaliber munitie en brandbommen. We hebben ook vier 500-ponds bommen gevonden', vertelt stafofficier Arie Kappert van de Koninklijke Luchtmacht.

Het vliegtuig wordt door de bergers heel minutieus laag voor laag afgegraven. De grond die wordt afgegraven gaat vervolgens door een zeef waar alle voorwerpen groter dan tien millimeter worden uitgezeefd. Mensen van de Explosieven Opsporingsdienst controleren de resten op explosieven of andere munitie. Omdat het zeer aannemelijk is dat er stoffelijke resten in of bij het wrak liggen houdt ook de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Luchtmacht een oogje in het zijl.

Het is nog niet met zekerheid te zeggen om wat voor vliegtuig het precies gaat, maar waarschijnlijk is het een Vickers Wellington, een nachtbommenwerper die later tegen Duitse duikboten werd gebruikt. 'We hebben het toestel niet honderd procent geïdentificeerd maar vanuit het vooronderzoek is dat de meest aannemelijke kandidaat.'

Bekijk ook de kaart met hoeveel vliegtuigwrakken er in het IJsselmeer liggen:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen