Binnenland5 okt '16 22:58

Schiphol doel terroristische aanslag?

Auteur: Karlijn Meinders

Schiphol lijkt te zijn ontsnapt aan een terroristische aanslag. Twee leden van de groep die achter de dodelijke aanslagen in Parijs zaten, reisden vorig jaar op 13 november naar Amsterdam, meldt de Volkskrant.

Foto: ANP
Foto: ANP

De 23-jarige Tunesiër Sofien A. en de 23-jarige Syrische Zweed Ossama K. zijn op 13 november 2015, de dag van de aanslagen in Parijs, van Brussel naar Amsterdam gereisd. De twee worden er van verdacht dat zij bij de groep van onder andere Salah Abdeslam horen die de aanslagen hebben gepleegd. Zij werden tegelijkertijd met hem gearresteerd.

Het doel van de twee jongens zou een aanslag op Schiphol zijn geweest, maar het is niet duidelijk waarom ze die niet uiteindelijk niet gepleegd hebben. De Volkskrant komt met dit verhaal op basis van onderzoek van Franse justitie.

Dat Schiphol doelwit was, maakt de justitie op uit bestanden die op een laptop van de terroristen zijn aangetroffen, die werden gevonden op een vuilnisbelt in de Brusselse voorstad Schaarbeek, dichtbij één van de laatste schuilplaatsen van de groep.

De laptop bevatte een map met de naam '13 november', waartoe vijf bestanden behoorden. Eén daarvan droeg de naam 'Schiphol', drie andere namen refereerden aan de aanslagen in Parijs die wel werden uitgevoerd: bij het Stade de France, op de terrassen van Parijs en in muziektempel Le Bataclan.

De AIVD wil nog niet reageren op vragen over de twee personen. Of ze daar op de radar stonden is dus ook niet bekend. De twee kwamen met valse identiteitspapieren met een Eurolines-bus en hadden een enkele reis gekocht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen