Binnenland12 okt '16 16:33

NCTV: 'Meer Nederlanders in IS-heropvoedingskampen Syrië'

Auteur: Jeroen Stans

Syrische rebellen houden meerdere Nederlandse oud-IS strijders vast in kampen. Dat zegt de Nationaal Coördinator terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof tegen BNR.

Beeld: BBC News
Beeld: BBC News

Schoof reageert op uitspraken van Abu Sumail, een Nederlander die als voormalig IS nu vastzit in een interneringskamp in Syrië. De NCTV 'gaat er vanuit dat het een Nederlander is' en hij bekend is bij de Nederlandse veiligheidsdiensten. Op dit moment wordt geprobeerd zijn identiteit 'te bevestigen'.  

Bestaan kampen bekend

Volgens Schoof was het bestaan van deze interneringskampen van Syrische rebellen bij de veiligheidsdiensten bekend. Net als 'dat daar ook Nederlanders bij zaten, dus in die zin zijn we niet verrast.' Hoeveel 'is op dit moment moeilijk vast te stellen, maar ga ervan uit dat het er meer dan één is', zegt Schoof.

Onder begeleiding

In een video die door de BBC is geplaatst geeft Abu Sumail aan dat ie spijt heeft en graag terug wil naar Nederland. Onduidelijk is of hij door Syrische rebellen wordt berecht, of dat hij het kamp mag verlaten en naar ons land kan. Schoof: 'En dan zullen we er ook voor zorgen dat ie naar Nederland komt. Dan wordt ie begeleidt naar Nederland gebracht, met behulp van de Koninklijke Marechaussee. Dan wordt hij hier in Nederland aangehouden en verhoord. Dan zullen we het onderzoek verder voortzetten, om ervoor te zorgen dat ie zijn straf niet ontloopt. Want lid zijn van een terroristische organisatie is een strafbaar feit in Nederland.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen