Binnenland27 okt '16 16:01

Vier jaar cel voor 'terroristische' brandbommen

Auteur: Judith Laanen

Vijf Enschedeërs zijn veroordeeld tot vier jaar cel voor het gooien van molotovcocktails naar een moskee. De rechter in Overijssel noemt de daad terroristisch.

Foto HH / Eric Brinkhorst
Foto HH / Eric Brinkhorst

De vijf daders wilden namelijk met geweld de gemeente Enschede en de moslimgemeenschap angst aanjagen om ervoor te zorgen dat er geen asielzoekerscentrum zou komen in die stad.

Molotovcocktails

Op zaterdagavond 27 februari van dit jaar gooiden de mannen (tussen de 24 en 36 jaar) twee molotovcocktails tegen de muur van een moskee in Enschede, waar op dat moment vooral moeders met kinderen waren. Enkele aanwezigen doofden de brandende molotovcocktails. Diverse getuigen hebben de mannen gezien.

Hoger beroep

Vier van de daders krijgen een jaar voorwaardelijk. De vijfde, de enige die schuld heeft bekend en spijt heeft betuigd, krijgt een voorwaardelijk deel van twee jaar. De straffen zijn gelijk aan de eisen van het Openbaar Ministerie. Drie van de veroordeelden hebben al laten weten dat ze in hoger beroep gaan.

'Politiek gemotiveerd geweld niet getolereerd'

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof zegt dat de uitspraak laat zien dat politiek gemotiveerd geweld in Nederland niet wordt getolereerd. O'ngeacht de ideologische motivatie.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen