Binnenland2 nov '16 08:14Aangepast op 2 nov '16 12:17

'Stop met adoptie kinderen uit buitenland'

Auteur: BNR Webredactie

Nederland moet stoppen met de adoptie van kinderen uit het buitenland. Het recht van kinderen om in het land van herkomst in gezinsverband op te groeien, hoort onvoorwaardelijk voorop te staan. Dat adviseert de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) woensdag aan het kabinet.

Foto: ANP
Foto: ANP

'Een kind is altijd beter af in een gezinssituatie dan in een tehuis en het is heel erg belangrijk dat een kind continuïteit van opvoeding heeft' stelt kinderrechter Jolande Calkoen, die lid is van de RSJ woensdag in Trouw. 'Dus dat het in een omgeving blijft waar het de cultuur, de sociale omgeving en de taal kent.'

Voordelen

De Raad heeft zich op verzoek van de regering gebogen over de vraag hoe potentiële adoptiekinderen het best beschermd kunnen worden. De RSJ constateert dat adoptie veel voordelen biedt voor het individuele kind, maar vindt dat aan het stelsel in zijn geheel te veel onoplosbare risico's kleven. De RSJ benadrukt wel in het rapport dat adoptieouders en bemiddelingsbureaus niets kwalijk te nemen is.

Handel

'Opgroeien in een gezin in het land van herkomst heeft daarom de voorkeur', aldus Calkoen. Door te stoppen met adoptie zijn de kinderen volgens haar beter af. Arne Doornebal, oud Afrika-correspondent voor BNR, zegt dat er in het huidige systeem sprake is van handel. De RSJ onderschrijft dit door te spreken over een 'vraaggestuurde' markt. 'Het gaat om een vraaggestuurde markt. Een markt die handelt in kinderen zonder gezin', zegt Doornebal.

Het aantal adopties in Nederland neemt intussen af. 'Het waren er een paar jaar geleden nog ongeveer 1100, nu zijn het er nog 300. Dus het besef dringt langzaam door. Het is dus eigenlijk vrij bizar dat ze nu zeggen: stop het onmiddellijk vanuit Amerika. Ook vanuit China met als argument dat er weinig toezicht is. Terwijl in Afrika, waar de minste toezicht is, het nog een tijdje door kan gaan', zegt Doornebal.

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer leidt het rapport tot grote verbazing. 'Dat komt omdat het rapport heel erg ver gaat', zegt politiek verslaggever Laurens Boven. De verbazing is zo groot dat de Kamerleden nog geen duidelijk voorstel hebben hoe om te gaan met dit rapport. 'Veel Kamerleden vinden het nu in ieder geval te vroeg om een complete adoptiestop in te stellen. Het rapport onderschrijft namelijk dat in individuele gevallen het wel in het belang is van het kind om geadopteerd te worden.'

De PvdA heeft wel al aangegeven te willen aansturen op een hoorzitting in de Tweede Kamer over dit onderwerp. D66 wil een debat aanvragen over de kwestie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen