Binnenland2 nov '16 15:50

'Adoptie niet uitsluiten voor alle landen'

Auteur: Karlijn Meinders

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) adviseert dat Nederland moet stoppen met de adoptie van kinderen uit het buitenland. Maar volgens Vera Bergkamp van D66 kan dit juist nadelig zijn voor sommige kinderen. Emeritus hoogleraar René Hoksbergen benadrukt ook dat het niet voor alle landen moet gelden.

Foto: HH/Belga
Foto: HH/Belga

Een rapport over hoe potentiële adoptiekinderen het best beschermd kunnen worden, heeft veel stof doen opwaaien. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) adviseert dat Nederland moet stoppen met de adoptie van kinderen uit het buitenland. Opgroeien in een gezin in het land van herkomst heeft volgens de raad de voorkeur.

Niet helemaal stoppen

De Tweede Kamer broedt op het advies en wil hierover een zorgvuldig debat. SP en CDA steunen het voorstel van PvdA om er een hoorzitting over te houden met deskundigen. D66, SGP, PvdA en VVD benadrukken dat het belang van het kind voorop moet staan bij adoptie. Maar stoppen met adoptie van kinderen uit het buitenland gaat Vera Bergkamp (D66) te ver.

Bergkamp: 'Kinderen kunnen hier juist de dupe van worden. Niet alle kinderen kunnen opgevangen worden in het land van herkomst. Er zijn niet overal pleeggezinnen en de kwaliteit van tehuizen is ook niet overal goed genoeg. Ik ben blij dat met mij een meerderheid in de Kamer voorstander is van een debat hierover.'

Verschil per land

René Hoksbergen, emeritus hoogleraar adoptie van de Universiteit Utrecht, adviseerde op zijn plaats weer de RSJ. Zij namen zijn advies grotendeels over. Hij wil even rechtzetten wat er nou precies wordt geadviseerd. 'Het gaat om de adoptie van kinderen uit China, Europa en de Verenigde Staten. Deze landen kunnen prima voor zichzelf en hun eigen kinderen zorgen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen