Binnenland2 nov '16 16:48Aangepast op 2 nov '16 17:56

Weer geblunder rond terreurverdachte

Auteur: Karlijn Meinders

Er is weer geblunderd bij het volgen van een terreurverdachte. Een man die al in de gaten gehouden werd in Nederland, kon probleemloos via Duitsland naar Turkije vertrekken, mede dankzij een telefoonstoring bij de politie.

Foto: HH/Peter Hilz
Foto: HH/Peter Hilz

Dat betekent dat Ard van der Steur weer heel veel heeft uit te leggen. Want wat ging er nou precies mis? De terreurverdachte had het al eerder geprobeerd. De Turken pakten hem toen op en in Nederland is toen zijn paspoort ingenomen. Maar wat bleek: de man wist via Düsseldorf toch met zijn id-kaart naar Turkije te reizen.

Hij werd wel door de Duitsers gespot en zij stuurden die informatie door naar Nederland, maar daar ging het mis. De informatie kwam niet aan bij de Nationale Politie, want die kampte met een telefonische storing op die zaterdag. Vanuit Duitsland is toen ook een mailtje gestuurd, maar die werd pas maandagochtend gelezen.

Niet voor het eerst

Duitsland valt weinig te verwijten, want zij volgden het vooraf afgesproken protocol. En het is niet de eerste keer dat in Nederland zoiets fout gaat. Eerder kon terreurverdachte Ibrahim el Bakraoui, één van de zelfmoordenaars bij de aanslagen in Brussel. Die was door Turkije uitgezet naar Nederland, maar dat was in Nederland niet bekend. Hij kon gewoon Schiphol aflopen terwijl hij als verdachte gesignaleerd stond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen