Binnenland2 nov '16 20:14

Van der Steur: 'Kans op herhaling minimaal'

Auteur: Karlijn Meinders

Volgens minister Ard van der Steur is de kans dat er ooit nog een keer zo geblunderd wordt rond terreurverdachten 'tot een minimum teruggebracht.' Hij reageert daarmee tegen BNR op het bericht dat een terreurverdachte kon ontsnappen, mede dankzij een telefoonstoring en ongelezen mail bij de Nationale Politie.

Foto: HH/Phil Nijhuis
Foto: HH/Phil Nijhuis

Van der Steur belooft beterschap. 'Er is iets niet goed gegaan', zegt hij. 'Maar laten we voorop stellen dat de verdachte op dit moment in voorlopige hechtenis zit en dat er een strafrechtelijk onderzoek naar hem loopt. Er zijn in maart al maatregelen genomen en in de toekomst zullen we altijd een Europese aanhoudingsbevel uitvaardigen in dit soort situaties.'

Maar wat ging er nou precies mis? De terreurverdachte had het al eerder geprobeerd. De Turken pakten hem toen op en in Nederland is toen zijn paspoort ingenomen. Maar wat bleek: de man wist via Düsseldorf toch met zijn id-kaart naar Turkije te reizen.

Hij werd wel door de Duitsers gespot en zij stuurden die informatie door naar Nederland, maar daar ging het mis. De informatie kwam niet aan bij de Nationale Politie, want die kampte met een telefonische storing op die zaterdag. Vanuit Duitsland is toen ook een mailtje gestuurd, maar die werd pas maandagochtend gelezen.

Van der Steur: 'De afspraak was toen dat de informatie altijd telefonisch zou worden gemeld en niet per mail.' Dat zou volgens hem de reden zijn dat niemand het bericht heeft gelezen. 'Naar aanleiding hiervan zijn er extra maatregelen genomen.'  Volgens Van der Steur valt de betrokken medewerkers van de politie niets te verwijten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen