Binnenland12 nov '16 13:00Aangepast op 12 nov '16 19:02

Ruim 180 aanhoudingen bij intocht Sinterklaas

Auteur: Karlijn Meinders

Veel veiligheidsmaatregelen tijdens de intocht van Sinterklaas in Maassluis. Er werd een man opgepakt die meerdere messen bij zich had en in Rotterdam werden 180 anti-Zwarte Piet demonstranten aangehouden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Honderden politiemensen in uniform en in burger, tientallen ME-busjes, een politiehelikopter en nog eens honderden vrijwilligers zijn in Maassluis om de aankomst van de Sint en zijn Pieten in goede banen te leiden. Er worden zo'n 25.000 bezoekers verwacht. Langs de route is vanmorgen zelfs onderzoek gedaan door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD).

Foto: ANP
Foto: ANP

Man met messen

Bij de intocht is een 31-jarige Pool zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden die meerdere messen bij zich had. De man werd gearresteerd vlak bij de plek waar de Sint voet aan wal zette. Tijdens het fouilleren bij een controlepost werd een mes ontdekt, later op het politiebureau vonden agenten ook nog een kapmes en ander gereedschap in zijn tas. Zelf verklaarde de man onderweg te zijn naar een vriend en niet naar de intocht.

Demonstranten aangehouden

In Rotterdam werden twee bussen met anti-Zwarte Piet demonstranten tegengehouden. 180 van hen zijn aangehouden. Er gold in de stad een demonstratieverbod, maar omdat ze dit volgens de politie negeerden zijn ze gearresteerd. De bussen waren onderweg naar Maassluis, maar mochten niet verder reizen. De demonstranten wilden toen in Rotterdam een punt maken.

'We zijn al bijna direct na vertrek gevolgd door motoragenten' zegt een woordvoerster van actiegroep Kick Out Zwarte Piet. 'In Rotterdam zijn we gestopt en moesten we de bussen uit. We mogen niet naar Maassluis. We zijn hier absoluut niet blij mee.'

Ook de 'nieuwe' Sinterklaas - met donkere huidskleur - is tegengehouden door de politie bij zijn aankomst in Maassluis. Hij mocht zich niet vertonen in het gebied waar de aankomst van Sinterklaas wordt gevierd.

Noodverordening

In de gemeente was sinds drie uur in de ochtend een noodverordening van kracht wegens de verwachte protesten. Maassluis was daarmee aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De politie kon - als dat nodig was - bezoekers preventief fouilleren.

Foto: ANP
Foto: ANP


De haven en de kades langs de binnenhaven en de Stadhuiskade waren, evenals de kades in het centrum, met hekken afgesloten.

Protesten voorstanders

Voorstanders van Zwarte Piet en betogers van de extreem-rechtse Nederlandse Volks-Unie haddn zich vooraf aangemeld om te protesteren. De gemeente heeft hen een speciale plek langs de route toegewezen.

Premier Rutte riep mensen gisteravond op 'een beetje normaal te doen met elkaar.' 'Come on', zei hij in reactie op alle veiligheidsmaatregelen. 'Het is toch niet normaal dat voor een leuk kinderfeest in Maassluis weet ik hoeveel agenten ingezet worden.'

Foto: ANP
Foto: ANP

 

Gerelateerde artikelen