Binnenland14 nov '16 11:16

Brevet voor drone halen in trek

Auteur: BNR Webredactie

Dit jaar haalden bijna 230 mensen een brevet voor het vliegen met een drone. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) die BNR heeft opgevraagd. En iedereen die professioneel een drone vliegt, heeft zo'n brevet nodig.

Foto: ANP
Foto: ANP

'Als je recreatief vliegt is er geen brevet nodig, dan val je onder de regeling modelvliegen', zegt Joost Vreeken van het NLR. Professionals die nu een brevet moeten halen zijn voornamelijk mensen die werkzaam zijn als cameraman of in de inspectie. 'Dan moet je vooral denken aan bouwkundige objectinspectie of landbouwinspectie.'

Volgens Vreeken heeft het verplicht halen van een brevet niet direct invloed op het verminderen van het aantal ongelukken met drones. 'Die cijfers zijn niet beschikbaar. We zien wel een daling in het aantal incidenten rondom vliegvelden', zegt Vreeken.

Amateurs

Nu zijn het alleen nog maar professionals die een brevet moeten halen, maar volgens Vreeken zou iedere vlieger wel een opfriscursus kunnen gebruiken. 'De amateurvliegers worden als een risico gezien. Ik denk dat in ieder geval een theorie-examen voor iedereen die met drones vliegt wel aan te bevelen zou zijn.'

Kosten

De kosten voor het halen van een brevet zijn wel flink aan de hoge kant. 'Gemiddeld zijn de meeste mensen rond de 3500 euro kwijt voor het halen van hun brevet.' Er is inmiddels wel een lichtere variant beschikbaar die aanzienlijk goedkoper is. 'Sinds enkele maanden hebben we een 'light' versie en daar is alleen een theorie-examen voor nodig. Die kost enkele honderden euro's.' Dat geldt wel alleen voor drones tot 4 kilo.

Het NLR mag als enige de brevetten uitreiken.

Gerelateerde artikelen