Binnenland17 nov '16 21:48Aangepast op 18 nov '16 10:04

'Overheid moet keurmerk instellen voor monteurs cv-ketels'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Ieder jaar sterven er nog altijd onnodig veel mensen door verstikking, omdat er te weinig regels zijn tegen koolmonoxide-lekkage uit CV-ketels. Dat zeggen onder meer de brandweer, de consumentenbond, UNETO-VNI en de Vereniging Eigen Huis.

Foto ANP
Foto ANP

Een jaar na de oproep van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid om hier wat aan te doen, lijkt er dus weinig veranderd. Voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI vindt dat we in Nederland een vergelijkbaar systeem als in het Verenigd Koninkrijk moeten creëren. 'Britse monteurs moeten voldoen aan zware vakbekwaamheidseisen en zijn verplicht zich regelmatig te laten bijscholen. Laten we dat model zo snel mogelijk invoeren in ons land.'

Dringende oproep

Charles Meijers van Brandweer Nederland doet een dringende oproep: ‘Iedereen heeft het erover dat we de kwaliteit moet verbeteren, maar dan moeten de omstandigheden wel zodanig zijn dat de kwaliteit kán verbeteren.’

De problemen hebben te maken met de huidige regelgeving. ‘Op dit moment is het zo dat iedereen die naar de Kamer van Koophandel stapt en zegt CV-monteur te zijn, CV-monteur is. We moeten af van die situatie. Er is een erkenningsregeling nodig, maar dat werkt alleen als het voor iedereen geldt’, aldus Meijers.

'Koolmonoxide is een sluipmoordenaar'

PvdA-Tweede Kamerlid Albert de Vries pleit al twee jaar voor een aanscherping van de regels, maar vindt geen gehoor bij minister Stef Blok. ‘Hij blijft volhouden dat er nog nader overleg nodig is. Al die tijd lopen mensen wel het risico. Koolmonoxide is echt een sluipmoordenaar. Je merkt er niks van’, zegt De Vries.

‘Zelfregulering in deze zo versnipperde sector, waar zo op prijs wordt geconcurreerd, werkt gewoon onvoldoende. Er blijven ieder jaar slachtoffers vallen. Ik vind dat de minister wel heel veel tijd neemt om met maatregelen te komen', besluit De Vries.

Gerelateerde artikelen