Binnenland18 nov '16 14:05

Nieuwe wijken: consument vraagt, bouw draait

Auteur: Thijs Baas

In de toekomst zullen steden steeds meer bestaan uit buurtjes die aansluiten op de specifieke wensen van de bewoners. Dat hoeft geen probleem te zijn, al moet je oppassen voor concentratie van armoede, zegt Ilta van der Mast van Twijnstra Gudde.

Foto: ANP
Foto: ANP

De overheid gaat steeds meer uit van de zelfredzaamheid van de burgers. Dat is voor veel mensen goed te behappen, maar mensen die daar de capaciteiten voor missen, hebben wel degelijk begeleiding nodig, bepleit Van der Mast. Wat het lastig maakt is dat de het Rijk zich steeds verder terugtrekt en dat de lokale overheid de vraag en de verantwoordelijkheid nauwelijks aan kan. Zeker nu de woningcorporaties zelf eigenlijk niets meer mogen ondernemen.

Scheiding tussen arm en rijk

Demografie hoeft niet leidend te zijn bij de samenstelling van deze compactere wijken, zegt Van der Mast. 'Je kunt ook meer een leefstijlbenadering kiezen, waarbij het gaat om mensen die een bepaalde oriëntatie op het leven hebben en hoe zij willen samenwonen. Dat zijn andere lijnen waarlangs je dat laat plaatsvinden, maar het heeft niet per se een scheiding tussen arm en rijk tot gevolg.' Ook projectontwikkelaars zullen langer betrokken blijven bij deze wijken.

Bianca Seekles, directievoorzitter bij ERA Contour B.V., noemt een voorbeeld in Rotterdam-Noord, de wijk le Midi, op destijds een van de mindere plekken van de stad. 'We konden mensen verleiden om naar een wijk toe te komen waar ze anders nooit naartoe zouden gaan. Er zijn nieuwe mensen naartoe gekomen, niet per se met meer geld, maar mensen met een andere leefstijl. En dat helpt om beter te worden met elkaar.'

Sociale cohesie

Belangrijke factor is volgens Seekles dat alle bouwvergunningen al zijn geregeld voor toekomstige aanpassingen, waardoor gezinnen ook na gezinsuitbreiding op dezelfde plek kunnen wonen. Dat is goed voor de sociale cohesie en de worteling voor mensen in de wijk, zegt ze. En de bouw kan en zal daar op inspelen in de toekomst, zegt Theo van Oeffelt, één van de initiatiefnemers van het boek 'Nieuw Wonen'. 'De bouw gaat veel meer op de vraag van de consument inspelen. Het oude imago van 'we pleuren een aantal hutten neer in het weiland en we vertrekken weer als ontwikkelaar' is echt helemaal achter ons gelaten.'

Gerelateerde artikelen