Binnenland13 dec '16 23:07

Vrijwilligers in Overvecht houden oogje in het zeil tijdens jaarwisseling

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Verdacht gedrag herkennen voordat het leidt tot crimineel gedrag, zonder etnisch te profileren. Voor die moeilijke taak staan bewoners van de Utrechtse wijk Overvecht. Om een onrustige jaarwisseling te voorkomen houden 40 vrijwilligers tijdens oud en nieuw een oogje in het zeil.

Een groep vrijwilligers op patrouille door de Schilderswijk, afgelopen jaarwisseling. Foto: HH / Phil Nijhuis.
Een groep vrijwilligers op patrouille door de Schilderswijk, afgelopen jaarwisseling. Foto: HH / Phil Nijhuis.

Het is altijd onrustig tijdens de jaarwisseling in Overvecht. Vorig jaar werden auto's in de fik gestoken, werd er ingebroken en moesten uiteindelijk 18 jongeren worden aangehouden. Dat wil de groep vrijwilligers dit jaar voorkomen. Politieagent Alfred Folkeringa gaf de groep een training om crimineel gedrag te leren herkennen, voordat het leidt tot criminele daden. Daarbij speelt één orgaan in het menselijk lichaam een belangrijke rol. ‘Als je onderbuik het gevoel geeft dat er iets mis is, dan moet je dat serieus nemen. Het wil niet zeggen dat je gelijk 112 moet bellen, maar neem het wel serieus’, zo vertelt Folkeringa aan de groep.

Etnisch profileren

En daarmee springt hij vol overtuiging op een wankel koord. Want bij het luisteren naar die onderbuik schuilt een gevaar: etnisch profileren.  ‘Wat ik in deze training heb willen meegeven, is dat er vaak iets niet pluis is als mensen iets vanuit hun onderbuik waarnemen’, legt Alfred uit. ‘Het kan gevaarlijk zijn. Maar het is niet etnisch profileren, want je kijkt niet naar de afkomst van de persoon die op straat loopt’, vervolgt hij.

Het eigen referentiekader kan volgens Alfred van negatieve invloed zijn op de beoordeling van de situatie. ‘Het onderbuikgevoel moet serieus genomen worden. Vervolgens moet worden gekeken of dat gevoel bevestigd kan worden. Je moet niet bij ieder onderbuikgevoel bellen met de politie, je moet het bevestigd zien', besluit Folkeringa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen