Binnenland12 jan '17 06:17Aangepast op 12 jan '17 08:08

Aanmeldingen Korps Mariniers: nul vrouwen

Auteur: BNR Webredactie

Sinds 1 januari van dit jaar mogen vrouwen zich aanmelden bij het Korps Mariniers, het elitekorps van de Koninklijke Marine. Maar tot nu toe heeft geen enkele vrouw dat gedaan.

Foto ANP
Foto ANP

Dat meldt het ministerie van Defensie desgevraagd aan BNR. Vandaag is de eerste fitheidstest voor de nieuwe kandidaat-Korps Mariniers, maar er stonden blijkbaar geen vrouwen te trappelen om eraan mee te doen.

Fysieke mogelijkheden

'Het is 12 januari, maar de verwachtingen zijn niet hoog', zegt ook Leon van der Hulst, voorzitter van de militaire vakbond ACOM. 'Het Korps Mariniers is een special force, met een bepaalde taak. Afhankelijk van de functie bij het Korps Mariniers moet je je werkzaamheden doen onder extreme weersomstandigheden van -40 tot +50, maar dan ook nog een keertje met een uitrusting van 40, 50 of 60 kilo op je rug.'

Van der Hulst verduidelijkt: 'Er zullen best vrouwen zijn die dat aankunnen, maar de fysieke mogelijkheden van een vrouw zijn nu eenmaal wat minder dan van een man. (...) Daarnaast is het Korps Mariniers altijd een mannenbolwerk geweest. Het zal niet meevallen om daar als vrouw zomaar tussen te komen.'

In Amerika pakte een soortgelijke proef teleurstellend uit. Daar bleven na negen maanden zware opleiding slechts twee van de twintig vrouwen over die de infanterie-opleiding af wisten te ronden. Liefdesrelaties zorgden bovendien voor afbrokkeling van de eenheid binnen de pelotons.

Minister Jeanine Hennis van Defensie wil nog niet reageren omdat ze langer wil afwachten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen