Binnenland30 jan '17 13:15Aangepast op 30 jan '17 18:57

'Deuren moskee sluiten is ingrijpende maatregel'

Auteurs: Sam de Voogt en Bastiaan Kleinjan

Vier grote moskeeën in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam sluiten voorlopig de deuren tijdens gebedsmomenten na de aanslag op een moskee in het Canadese Quebec.

Foto: Jesse Pinster.
Foto: Jesse Pinster.

Eén van de moskeeën die voor extra veiligheidsmaatregelen heeft gekozen, is de Blauwe Moskee in Amsterdam. Daar komen al langere tijd via Facebook en brieven dreigementen binnen. ‘Wat in Canada is gebeurd, is in lijn met allerlei incidenten die hier al zijn geweest. Ook in Enschede hebben we dat meegemaakt’, vertelt Khalil Aitblal. ‘Daar maken we ons zorgen over. De moskeebezoekers maken zich daar zorgen over. Na wat er in Canada is gebeurd nemen we extra maatregelen door de deuren te sluiten tijdens het gebed’, vervolgt hij.

Moskee is een open gebouw

Aitblal noemt de maatregel om de deuren gesloten te houden ‘heel ingrijpend’. ‘De moskee is een open gebouw, iedereen is van harte welkom om zijn rust te vinden en te zoeken. Die moet ten allertijden openblijven, maar de tendens die er nu is maakt dat wij deze maatregelen moeten nemen’, betreurt Aitblal.

Angst onder moslims

PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch ondersteunt de maatregelen van moskeeën en vraagt aandacht voor de angst die heerst onder de moslimbevolking. ‘Het is belangrijk dat er nu korte lijnen zijn tussen de moskeebesturen, minister Asscher en de NCTV. Ik zou willen dat de overheid actief moskeebesturen ondersteunt en traint naar wat ze zelf kunnen doen, als preventieve maatregel’, aldus Marcouch.

De vier gebedshuizen vrezen voor de veiligheid van hun bezoekers na de aanslag op een moskee in de Canadese stad Quebec, waarbij zes mensen omkwamen en acht mensen gewond raakten nadat twee daders tijdens het avondgebed het vuur openden op de circa vijftig aanwezigen. De NCTV zegt dat extra algemene maatregelen bij moskeeën niet nodig zijn. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen