Binnenland8 feb '17 12:22Aangepast op 8 feb '17 14:38

'Gigantisch lerarentekort dreigt voor basisscholen'

Auteur: Martijn Middel

Als de salarissen niet omhoog gaan, dreigt er een gigantisch tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs. Dat zegt de Algemene Onderwijsbond (AOB) tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over een plan van de ChristenUnie om meer mannen voor de klas te krijgen. Op ongeveer een op de zes basisscholen werkt geen enkele meester meer. Meer meesters voor de klas is een goed streven, vindt AOB-voorzitter Liesbeth Verheggen: 'Het is net als kinderen die opgroeien in een gezin met een man en een vrouw, daarvan wordt ook gezegd dat het beter is. Het is niet aangetoond, maar het is in ieder geval een leukere omgeving als er mannen en vrouwen zijn'.

Om meer meesters voor de klas te krijgen moet het vak volgens haar aantrekkelijker worden gemaakt. En daar is één remedie voor: 'Ga het beter betalen.' Met het verhogen van salarissen kun je volgens Verheggen twee vliegen in een klap slaan. 'Als je het salaris van medewerkers in het basisonderwijs behoorlijk optrekt krijgt je meer personeel de school in, waaronder ook meer mannen'.

Op dit moment werken er zo’n 130.000 leraren in het basisonderwijs, waarvan 111.000 juffen. Volgens Verheggen heeft het niet veel zin je druk te maken over de man-vrouwverhouding: 'In plaats van dat we ons druk maken over percentages, maken wij ons heel erg druk dat er straks geen enkele meester of juf meer is voor het basisonderwijs'.

Op de Montessorischool in Ede is alleen de gymleraar een man en dat vinden ze toch jammer. Verslaggever Hugo Reitsma was op die school in Ede:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen