Binnenland28 feb '17 07:51Aangepast op 28 feb '17 08:21

Mega-onderzoek naar corruptie bij politie

Auteur: Wesley Schouwenaars

Er is door de overheid een mega onderzoek ingesteld om corruptie bij overheidsdiensten, waaronder de politie, tegen te gaan. Dat meldt de Telegraaf. De aanleiding is de reeks aan affaires en schandalen van de afgelopen jaren.

Foto ANP
Foto ANP

Het laatste onderzoek naar corruptie bij de politie stamt uit 2005, twaalf jaar geleden. Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse politievakbond NPB, zegt dat een dergelijk onderzoek elke vijf jaar zou moeten plaatsvinden. 'Ik ben blij dat de huidige korpsleiding open staat voor dit soort onderzoeken, omdat ze er zelf ook van willen leren. We zullen maar zeggen dat er een goede start wordt gemaakt.'

Het onderzoek richt zich met name op de vraag of Nederland gezien de laatste grote affaires ineens een groot integriteitsprobleem heeft. In alle stilte is door de korpsleiding opdracht gegeven aan de Politieacademie om een diepgravende analyse te maken van alle integriteitsschendingen in 2015 en 2016.

Fors groter inzicht

Struijs verwacht dat het onderzoek gaat leiden tot een fors groter inzicht in corruptie bij de politie. 'Ik denk niet dat we alle stenen boven tafel krijgen. Een kenmerk van corruptie is heimelijkheid. De mensen die echt corrupt zijn staan ook bekend om hun hoge empathische intelligentie.' Door die eigenschap verwacht Struijs dat het bij sommige mensen lastig wordt om achter eventuele corruptie te komen.

Vier grote onderzoeken

Er lopen nu vier grote onderzoeken. Het meest omvangrijke wordt geleid door de Maastrichtse criminoloog Hans Nelen in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Onderzoekers richten zich hier op corruptie bij politie, douane, FIOD en Koninklijke Marechaussee en de rol van georganiseerde misdaad hierbij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen