Binnenland1 mrt '17 06:51

Zo geef je het perfecte compliment

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Opgelet: het is vandaag complimentendag. Een goed compliment doet wonderen en vandaag mag je er extra mee strooien. Maar als je het doet, is het wel belangrijk om het goed te doen.

Schaatster Antoinette de Jong krijgt een compliment. Foto: ANP.
Schaatster Antoinette de Jong krijgt een compliment. Foto: ANP.

Want bij het geven van een goed compliment zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. ‘Het is leuk als je hoort dat je een leuke blouse hebt gekocht, maar het is nog leuker als je een compliment krijgt vanwege specifiek gedrag’, vertelt psycholoog en bedrijfskundige Marius Rietdijk.

Belangstelling en verdieping

Frank van Marwijk schreef het Grote Complimentenboek en vult aan: ‘Op het moment dat je echt een gevoelig of belangrijk compliment wilt geven, dan moet daar belangstelling in zitten. Er moet uit blijken dat jij je verdiept hebt in de ander en dat het iets is wat voor jezelf en voor de ander waarde heeft.’

Complimenteren via e-mail

De kans is groot dat je vandaag op je werk via de mail communiceert met collega’s. Ook via de digitale snelweg zijn complimenten te maken, maar dit brengt wel andere aandachtspunten met zich mee. Zo is een snelle reactie essentieel. Al blijft een face-to-face compliment het beste: ‘Daarmee laat je blijken dat je werkelijk belangstelling voor een persoon hebt. Bij een digitaal compliment heeft iedereen het gevoel van "is dit het wel?" Die echte persoonlijke aandacht geeft veel meer het gevoel dat je ertoe doet’, besluit Van Marwijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen