Binnenland6 mrt '17 15:49Aangepast op 6 mrt '17 16:35

Ondernemingsraad tegen nieuwe koers NS

Auteur: Karlijn Meinders

De Centrale Ondernemingsraad van de NS is tegen de nieuwe koers van de directie. Die heeft besloten om niet mee te bieden op regionale spoorlijnen en om zeven winkelformules op stations te verkopen.

Foto: ANP
Foto: ANP (ANP)

Deze 'nieuwe' koers van de NS speelt eigenlijk al vanaf 2015 als gevolg van de Limburgse aanbestedingsfraude. De strategie werd aangepast en de NS beloofde zich te richten op de kerntaak, namelijk: reizigersvervoer in de trein op het nationale spoor. Hierdoor besloot de NS onder meer niet te bieden op regionale spoorlijnen en een groot aantal winkels op de stations af te stoten.

De NS wil de exploitatie van zeven winkelketens op de stations, waaronder Hema, Smullers en Julia's verkopen. De Ondernemingsraad is bang dat er bij het bedrijf nu een focus is op commercieel gewin in plaats van dienstverlening.

Gerard Wold, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad ziet dit als een groot verlies voor de totale reisbeleving en vreest het ergste voor de werknemers. 'Ongeveer 4000 kwalitatief goede banen en arbeidsomstandigheden dreigen hiermee verloren te gaan.'

Wold is ook bang dat de connectie tussen werknemers op de stations en de NS verloren gaat als de winkels niet meer onder de paraplu van de NS vallen. Het teamgevoel zou hierdoor verdwijnen. 'Daarnaast bieden de stations nu nog veel mogelijkheden voor de herplaatsing van NS-personeel. Ook dat gaat binnen de nieuwe strategie mogelijk verloren.'

Volgens Wold moet de politiek actie ondernemen om meer duidelijkheid te krijgen, maar PvdA-Kamerlid Duco Hoogland vindt dat het allereerst aan de NS zelf is om dit op te lossen. 'Wij steunen de plannen van de NS, maar de uitvoering ligt bij het bedrijf zelf. We gaan hier niet nu alweer op terugkomen.' De NS zelf geeft aan in gesprek te zijn en blijven met de Ondernemingsraad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen