Binnenland11 mrt '17 14:39Aangepast op 11 mrt '17 17:33

Rutte: 'Nazi-opmerkingen Erdogan ongepast'

Auteur: Noémi Prent

Premier Mark Rutte vindt de nazi-opmerkingen van de Turkse president Erdogan bizar en zeer ongepast. Dat zegt hij tijdens een campagne-activiteit in Breda. Partijleiders van o.a. het CDA, GroenLinks en SP zijn te spreken over Ruttes handelen.

Foto: BNR
Foto: BNR

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag hard uitgehaald naar Nederland. Hij sprak in zijn toespraak op de Turkse televisie over 'nazi-overblijfselen en fascisten'.

Lof

De Nederlandse politici zijn vol lof over Rutte. 'Tamelijk onbeschoft hoe de Turken met Nederland omgaan. Het is normaal dat je je niet opdringt aan een andere staat. Het is goed dat het kabinet deze stap heeft gezet', aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. 'Turkije probeert hier de duimschroeven aan te draaien', valt CDA-leider Sybrand Buma hem bij. Ook SP-voorman Emile Roemer deelt deze mening. 'Er is hier echt een grens overschreden. Rutte doet het in dezen goed.' PVV-leider Wilders is ook blij met het intrekken van de landingsrechten en liet van zich horen op Twitter.

Demonstratieplatform

In reactie op het besluit van het kabinet heeft Rotterdam drie locaties aangewezen waar gedemonstreerd mag worden. 'Op het Willemsplein kunnen mensen demonstreren die graag de minister hadden zien spreken in Rotterdam, op de Lloydpier kunnen tegendemonstranten terecht en op Plein 1940 alle overige demonstranten', schrijven de Rotterdamse autoriteiten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen