Binnenland23 mrt '17 07:20

Brigadegeneraal waarschuwt troepen voor fake news

Auteur: BNR Webredactie

De hoofdmacht van de Nederlandse bijdrage voor de NAVO flitsmacht vertrekt zo meteen naar Litouwen. Brigadegeneraal Jan Swillens steekt de 105 militairen zo nog een hart onder de riem.

Foto: Hollandse Hoogte/	Herman Engbers
Foto: Hollandse Hoogte/ Herman Engbers

Nederland en de NAVO willen met deze missie de oostelijke NAVO-landen steunen die zich bedreigd voelen door Rusland. Een taak van de Nederlandse militairen is het vergroten van het gevoel van veiligheid. In totaal zullen er 250 man worden gestationeerd in Litouwen.

De aanwezigheid van de NAVO-militairen moet ook een boodschap naar de Russische buren uitdragen. 'Er moet een enorm signaal vanuit gaan dat we troepen gaan stationeren in een ander NAVO-land, omdat dat land daar om verzoekt. En het is echt een sterk signaal van solidariteit wat we afgeven.'

Zorgen

De zorgen om Rusland zijn in de aangrenzende landen merkbaar, zegt brigadegeneraal Swillens. 'We hebben eerder intensief met Polen en Esten gewerkt. En die hebben echt een hele andere perceptie van veiligheid dan hier in Nederland. Die landen waren tot begin jaren '90 onderdeel van de Sovjet-Unie. Daar is de afgelopen 20 jaar een enorme welvaartsgroei en die mensen willen de zaken houden zoals ze zijn. En ze maken zich oprecht zorgen over zaken die in 2014 bijvoorbeeld op de Krim en in Oekraïne zijn gebeurd.'

Opvallend is dat Swillens in zijn toespraak aan de Nederlandse militairen ook oproept om uit te kijken voor misinformatie. 'Ik ga ze ook nog een keer vertellen dat ze er rekening mee moeten houden dat zaken als fake news en desinformatie dingen zijn die vandaag de dag in toenemende maten zullen voorkomen. Dus dat er in die landen dingen kunnen gebeuren waar niets van waar hoeft te zijn, maar wat wel een effect heeft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen