Binnenland3 apr '17 10:59Aangepast op 3 apr '17 13:52

Rutte: 'Homorechten moeten sowieso topprioriteit zijn'

Auteur: Noémi Prent

D66, VVD en Groenlinks nemen de mishandeling van het homokoppel in Arnhem serieus. Informateur Edith Schippers moet tijdens de kabinetsonderhandelingen inzetten op de LHBT-rechten in Nederland, vindt het COC naar aanleiding van de mishandeling.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens minister-president Mark Rutte is de kabinetsformatie niet nodig voor het verbeteren van de homorechten: 'Dit moet sowieso topprioriteit zijn.' Ook Klaver maakt zich zorgen om de situatie en zet vraagtekens bij het huidige beleid. 'Het heeft helaas nog niet gewerkt. Er zijn nog steeds mensen die denken dat je iemand moet aanvallen op iemands geaardheid. Het is niet normaal en dat past niet in Nederland', aldus Klaver. Ze moeten zich gedragen. Te belachelijk voor woorden.' Lijsttrekker Sybrand Buma (CDA) belooft de brief van het COC te gaan bekijken.

Verdachten

Vier verdachten die betrokken zouden zijn bij de mishandeling hebben zich afgelopen zondagavond gemeld bij de politie. Het betreft drie jongens van zestien jaar en een jongen van veertien uit Arnhem, meldt een woordvoerder van de politie maandag. De politie had al eerder een veertienjarige jongen uit Arnhem en een twintigjarige man uit Gennep aangehouden. In totaal zitten nu zes mensen vast. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.

Prioriteit

Het homostel liep afgelopen zaterdag na een avondje stappen in Arnhem hand in hand naar huis. Vervolgens werd bij één van de jongens de tanden uitgeslagen met een betonschaar. 'Dit is te afschuwelijk voor woorden. Afgetuigd omdat je van elkaar houdt', reageert Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland. Het COC wil daarom dat het kabinet meer prioriteit aan homorechten gaat geven. 'In de hele keten tussen politie, OM en justitie moeten prestatieafspraken worden gemaakt. Zij moeten ervoor zorgen dat er meer daders worden veroordeed.'

Hand in hand

Journaliste Barbara Barend riep Nederland op Twitter op om vooral hand in hand te lopen, zowel hetero's als homo's. Dit is uitgemond in de solidariteitsactie #handinhand. D66-onderhandelaars Alexander Pechtold en Wouter Koolmees zijn daarom maandagochtend hand in hand naar het overleg over de vorming van het nieuwe kabinet gekomen. 'Wij denken dat het heel normaal is in Nederland om te kunnen uiten wie je bent', zegt Pechtold. 'Maar dat is het kennelijk nog steeds niet. Daarom is het belangrijk dat we deze week laten zien dat het wel normaal is.

Demonstratie

Gay Horeca Arnhem organiseert zaterdagmiddag een demonstratie tegen homogeweld. Het COC roept iedereen op om te verzamelen op het Jansplein in Arnhem. 'Dit onrecht moeten we niet over ons heen laten gaan', stelt de organisatie. 'Hand in hand lopen mag geen angst opleveren, het tonen van genegenheid mag geen risico met zich meebrengen van een verminkt gezicht.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen