Binnenland10 apr '17 06:46Aangepast op 10 apr '17 09:57

Rotterdamse haven toneel van grootscheepse anti-terreuroefening

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Oppassen geblazen als je in de buurt van de Rotterdamse haven bent de komende dagen: er worden invallen gedaan, bommen ontmanteld en terreurverdachten opgepakt.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

De haven vormt de komende drie dagen namelijk het decor van een gigantische anti-terreuroefening. Alle reddings- en hulpdiensten doen mee. Zo moet de dienst Speciale Interventies een einde maken aan een gekaapt schip met explosieven aan boord, terwijl de ME ingrijpt bij een uit de hand gelopen betoging. ‘Juist deze week is het interessant om al die hulpdiensten bij elkaar te hebben’, vertelt brigadegeneraal der mariniers Frank van Sprang.

'Omwonenden zullen wat geluiden horen'

Vanaf vandaag wordt een groot scenario opgebouwd. ‘Zo gaat een terroristische organisatie een schip kapen, maar er zullen ook betogingen plaatsvinden. We hebben door het hele jaar diverse kleinere oefeningen. Dat komt deze week allemaal bij elkaar’, blikt Van Sprang vooruit. Omwonenden van de haven zullen her en der helikopters zien vliegen. Dat alle hulpdiensten in Rotterdam actief zijn, betekent niet dat er op andere plekken in Nederland een tekort aan personeel is. ‘We zijn altijd gereed', stelt Van Sprang.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen