Panda’s zijn geen kinderspel
Het zal je niet ontgaan zijn; de panda’s zijn er! Maar het echte werk begint voor Ouwehands Dierenpark eigenlijk nu pas. Dat panda’s lastige beesten zijn, weten ze ook in Brussel.
Een investering van 8 miljoen euro en een jaarlijkse huur van een miljoen, maar dan heb je ook wat. Twee reuzenpanda’s, om precies te zijn. Verslaggever Hugo Reitsma kon niet meer wachten en ging op bezoek bij de Belgische dierentuin Pairi Daiza, om alvast een kijkje te nemen bij de panda’s daar.
Het luxe leven van een panda
De officiële afscheidsceremonie en de grootse ontvangst in het land van aankomst hoeven voor de panda’s zelf waarschijnlijk niet zo. Maar als al deze commotie voorbij is wacht hen een luizenleventje. Het verblijf wordt zo natuurgetrouw mogelijk ingericht, zodat het voor de panda’s lijkt alsof ze in de bergen leven – net als hun wilde soortgenoten. Maar het verblijf is niet het enige waar de verzorgers zich mee bezig moeten houden.
‘Alles is ingewikkeld bij de panda,’ vertelt Alexandra Vidanovski woordvoerster van de dierentuin. ‘De verzorgers zijn inmiddels echte bamboe experts geworden.’ Met honderden bamboesoorten is het dan ook niet makkelijk om een soort te vinden die de panda’s lekker vinden. Gelukkig kun je altijd nog uitwerpselen wegen om te kijken of de dieren wel genoeg eten.
Lees ook: Hoe vermarkt je zulke ‘saaie bamboe-eters’?
De stilzwijgende belofte
Het geld dat je als dierentuin jaarlijks betaalt om panda’s te mogen huren, wordt door China gebruikt om hun eigen onderzoeken en programma’s te kunnen financieren. Maar daar blijft het niet bij voor het gastland. ‘Als je een panda mag ontvangen van China, dan maak je eigenlijk de stilzwijgende belofte om zoveel mogelijk te doen om kleintjes te krijgen. De bedoeling is om uiteindelijk deel te nemen aan een wereldfokprogramma.’
Om de kansen op een kleine panda te vergroten, is de Brusselse dierentuin een samenwerking aangegaan met de universiteit van Gent. Het is belangrijk om het juiste moment om te paren nauwkeurig te bepalen, omdat panda’s maar 1 tot 3 dagen per jaar vruchtbaar zijn. Vidanovski benadrukt dan ook dat ‘het houden van panda’s alles behalve kinderspel is’.