Binnenland14 apr '17 16:29Aangepast op 14 apr '17 22:40

Verbod conferentie Eritrea was terecht

Auteur: Noémi Prent

De rechter heeft geoordeeld dat het verbieden van de Eritrea-conferentie door de burgemeester van de gemeente Veldhoven terecht was. De organisatie van de conferentie had een kort geding aangespannen tegen de gemeente.

Foto: ANP
Foto: ANP

In Veldhoven protesteerden gisteravond honderden mensen tegen een omstreden bijeenkomst van de jongerenbeweging van het regime in Eritrea. De gemeente besloot de conferentie in Veldhoven te verbieden.

Volgens de burgemeester van Veldhoven was het vanwege het belang van vrijheid van vergadering en vrijheid van meningsuiting belangrijk dat de conferentie door kon gaan. Toch besloot hij de conferentie gisteren alsnog te verbieden omdat de openbare orde volgens hem meerdere keren in gevaar is gekomen. De rechter vindt ook dat de burgemeester zich niet heeft bemoeid met de inhoud van de conferentie. Hij had geen minder zwaarwegende middelen voorhanden.

Eritreeërs weg uit congrescentrum

Honderden jonge Eritreeërs verbleven vrijdagavond nog steeds in conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven. De burgemeester bepaalde eerder op de dag dat ze om 20.00 uur weg moesten zijn, maar een uur later waren de bezoekers nog binnen. Inmiddels zijn de Eritreeërs weg uit het congrescentrum. De gemeente heeft hen naar diverse hotels en andere plekken waar ze kunnen overnachten gebracht. Mikkers wilde om privacyredenen niet vertellen waar de Eritreeërs naartoe gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen