Binnenland4 mei '17 13:49

Zo krijgen we Nederland 2 minuten stil

Auteur: Daphne Buskoop

Vanavond zijn we met zijn allen om 20.00 uur twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking. Maar hoe krijg je een kroeg stil? En hoe zet je 330 treinen stil?

Voor winkels zijn er duidelijke regels: de winkeltijdenwet schrijft voor dat de deuren om 19.00 sluiten vanavond, tenzij er, zoals aan de HEMA bijvoorbeeld, ontheffing is verleend. Voor de horeca geldt dit niet. Cees den Bakker, woordvoerder van de Koninklijke Horeca Nederland, vertelt hoe je een restaurant of kroeg toch stil krijgt.

‘Bij cafés gaat om kwart voor 8 de tap dicht, tot kwart over 8. De televisie gaat aan, en er wordt gekeken naar de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Voor de hotels hebben we brieven in 4 talen die het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft gemaakt om uit te delen aan de gasten, om ook aan de buitenlandse gasten uit te leggen wat er gaande is.’ Den Bakker heeft zelf nog nooit meegemaakt dat er problemen zijn geweest met toeristen.

330 treinen tegelijk stil

Ook het openbaar vervoer staat uit respect om 20.00 twee minuten stil. Buschauffeurs en tram- en metrobestuurders zullen hun voertuig stil zetten ‘daar waar de veiligheid het toelaat’, en veerdiensten zullen even wachten met varen. Maar hoe zorg je ervoor dat er 330 treinen tegelijk stilstaan? Arjan Spoormans, Regisseur Operationeel Controle Centrum Rail bij de NS, legt dit vanochtend uit in een filmpje op Twitter.

‘Het is niet zo dat we de stroom van de bovenleidingen halen en dat dan ineens alle treinen staan. Het is vooral de communicatie naar de machinisten, die er uiteindelijk voor moeten zorgen dat de trein daadwerkelijk stopt, en de conducteurs, die de reizigers zal informeren.’ Over het missen van je aansluiting hoef je je volgens de NS-medewerker geen zorgen te maken, omdat al het ov op dat moment stilstaat. En er zit eigenlijk ook nog een voordeel aan verbonden: ‘Je kunt twee minuten langer van ons product genieten’.

 

Fakkelspeldje

De fakkel is het landelijke symbool van 4 mei herdenken en 5 mei vieren. Als teken van respect zal zowel het personeel van de NS als personeel in de horeca een fakkelspeldje dragen vandaag en morgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen