Binnenland8 mei '17 15:52Aangepast op 8 mei '17 17:09

Waar is het extra onderwijsgeld gebleven?

Auteur: Noémi Prent

Tussen 2002 en 2015 is er in het voortgezet onderwijs flink extra geld ingezet. Maar cijfers laten zien dat er in 2015 minder docenten waren, grotere groepen en een lager docentensalaris ten opzichte van 2002.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat blijkt uit de rapportage Waar is het extra geld voor het voortgezet onderwijs gebleven? van ex-bedrijfskundedocent Hans Duijvestijn en wiskundedocent Frans van Haandel in samenwerking met o.a. het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De vraag is nu waar het extra geld dan wél in gestoken is.

Uit zicht

De onduidelijkheid over het extra geld heeft te maken met het feit dat scholen zelf mogen bepalen waar ze de extra poen aan besteden. Het geld van de overheid komt namelijk in één grote zak terecht: de zogenaamde lumpsum. 'Het is de afgelopen jaren een aantal keer voorgekomen dat de Tweede Kamer extra geld ter beschikking heeft gesteld en zegt: 150 miljoen extra, 3000 docenten erbij', vertelt Duijvestijn. 'Als je later constateert of docenten er zijn gekomen, constateer je dat ze niet gekomen zijn.' Er was sprake van een 'stilzwijgende aanname' vanuit de politiek dat de scholen het geld in extra docenten zouden steken.

Whiteboards en iPads

Via de lumpsum-constructie verdwijnen er volgens de twee onderzoekers 'publieke miljarden' in een zwart gat. Dat zwarte gat bestaat deels uit materiële kosten. 'Denk aan whiteboards, iPads. Verder is er heel veel geld gaan zitten in extra niet-onderwijzend personeel', legt Duijvestijn uit. 'Dan moet je denken aan beleidsmedewerkers, administratieve medewerkers en communicatiemedewerkers.'

Tijd voor onderzoek

Duijvestijn en Van Haandel pleiten nu voor een betere verantwoording van de onderwijsfnanciën en een door de politiek geïnitieerd onderzoek naar de besteding van het extra onderwijsgeld. In 2014 werd een motie van CDA en SP verworpen om de doelmatigheid van de lumpsum te onderzoeken verworpen. Een Kamermeerderheid kwam in 2015 wel tot de conclusie dat de lumpsum niet goed functioneert en nam een motie aan om alternatieven te onderzoeken.

Gerelateerde artikelen