Binnenland12 mei '17 14:22Aangepast op 12 mei '17 16:22

'Geen risico? Dan geen gaswinning'

Auteur: Karlijn Meinders

De NAM stopt met de afhandeling van aardbevingsschade en minister Kamp schroeft de gaswinning verder terug. Toch zijn de problemen in Groningen zeker nog niet opgelost. Hans Alders, Nationaal Coördinator Groningen, vertelt meer over de nieuwe aanpak.

Foto: ANP
Foto: ANP

'De gaswinning veroorzaakt bodembeweging en aardbevingen. Als je de vraag zou stellen: hoe zou dat helemaal weg kunnen? Dan is het antwoord natuurlijk uiteindelijk: niet winnen', zegt Alders. 'De minister en de Kamer maken een afweging wat er niet en wel noodzakelijk is: leveringszekerheid versus het risico in Groningen. Als je het in risico's uitdrukt, dan blijven de risico's bestaan op een vrij ernstige beving met verregaande gevolgen.

Alders benadrukt dat het dichtdraaien van de kraan niet aan hem is. 'Ik neem de maatregelen die bij het gemaakte besluit passen. Ik heb geen invloed op dat besluit. Maar iemand die heel nuchter kijkt, ziet wat er moet gebeuren als je de risico's terug wilt brengen naar nul.'

Afhandeling schade

Waar Alders wel over gaat is de schadeafhandeling. De NAM is nu uit dat proces gehaald. 'Het is ontzettend belangrijk dat de veroorzaker van de schade niet bepaald of de schade wordt toegekend. Ik heb in maart al gezegd dat we daar echt mee moeten stoppen en dat we naar een volstrekt onafhankelijke commissie moeten, die met de wet in de hand  die schades gaat beoordelen.'

Op het moment zijn er nog heel veel schadezaken in behandeling. 'Veel van de discussie zit hem in het bepalen van de oorzaak', zegt Alders. 'Er liggen nog steeds zaken waarin is bepaald dat de boringen niet de oorzaak van de schade waren. Maar dat was onder de oude aanpak. Voor die zaken is nu een voorstel gemaakt, mensen kunnen een second opinion aanvragen en naar de arbiter toe, of een schikkingsvoorstel aannemen.' Alle schades die na 31 maart zijn ingediend, worden volgens het nieuwe stelsel behandeld, waarin de bewoners volgens Alders centraal staan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen