Binnenland18 mei '17 12:18Aangepast op 18 mei '17 12:35

Driekwart studentenkamers te duur

Auteur: Daphne Buskoop

Verhuurders van studentenkamers vragen nog steeds vaak de hoofdprijs voor een paar vierkante meter. In 2016 was de huur voor een studentenkamer in 73 procent van de gevallen te hoog. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond.

Foto: HH/ Dolph Cantrijn
Foto: HH/ Dolph Cantrijn

Te hoge huurprijzen lijkt een landelijk probleem: in alle onderzochte steden wordt er gemiddeld teveel huur gevraagd. Het gaat om een gemiddelde van 98,87 euro per maand. Als we ook de gevallen meerekenen waar de eigenaar meer huur zou mogen vragen (ja, die zijn er ook!), kom je gemiddeld uit op een afwijking van de puntenhuur van 54,74 euro per maand.

Duurste steden

Misschien niet heel schokkend, maar in Amsterdam zijn studenten het slechtst af. Met de hoogste kamerprijs en de hoogste huurprijs per vierkante meter is de stad financieel gezien absoluut niet studentvriendelijk. Maar liefst 80,1 procent van de studenten in het onderzoek betaalt teveel huur in de hoofdstad, gemiddeld zo’n 161 euro.

Ook in Utrecht zijn studenten niet goed af.  De stad heeft de kleinste kamers, en de gemiddelde huurprijs ligt 116,76 euro te hoog. Maar liefst 83,1 procent van de studenten die hun gegevens invulden op wwww.checkjekamer.nl betaalt teveel huur.

Het kan goedkoper

Voor goedkope kamers moeten studenten in Enschede zijn: de gemiddelde prijs daar is 290,17 euro. En dan te bedenken dat die prijs gemiddeld nog eens 78,92 euro te hoog is… Voor de laagste huurprijs per vierkante meter moet je overigens in Arnhem zijn, maar daar is dan weer geen universiteit.

Onderstaande kaart geeft een overzicht van de gemiddelde huurprijs per maand in de verschillende steden. Een blauw rondje geeft aan dat er een universiteit in de stad aanwezig is.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen