Steeds meer druk op Leger des Heils
Een toenemend aantal mensen doet een beroep op het Leger des Heils. Dat blijkt uit de jaarcijfers van 2016. Zo nam het aantal jongeren (tot 23 jaar) in de opvang toe met 25 procent ten opzichte van 2015.
Behalve opvang levert het Leger des Heils ook andere vormen van zorg, zoals: ambulante begeleiding, jeugdzorg en reclassering. In 2016 deden er in totaal 37.500 mensen een beroep op het Leger des Heils. Dat is een stijging van 7 procent ten opzichte van de 35.000 in 2015. De stijging is extra opvallend omdat het aantal van 35.000 al jaren ongeveer stabiel was.
Cornel Vader, directeur van het Leger des Heils, legt uit: 'Het lijkt wel of de crisis een vertraagd effect heeft op de onderkant van de samenleving, de mensen die het sowieso niet goed redden. De transitie van het sociale domein, dat onder de verantwoordelijkheid is gekomen van gemeentes, is gepaard gegaan met hele stevige bezuinigingen. Dat heeft geleid tot een reductie van het aantal bedden waar mensen langere tijd kunnen verblijven - dat geldt voor de psychiatrie, het gevangeniswezen en de jeugdzorg.' Steeds meer mensen met zware problemen belanden zo op straat en dat is zorgelijk, benadrukt Vader. 'Het gaat om mensen die moeite hebben met de wereld te begrijpen, die geen andere uitweg in hun onderhoud zien dan het plegen van een delict.'
Ernstige incidenten
Het Leger des Heils krijgt zelf ook vaker te maken met ernstige incidenten, omdat mensen die eerder in een zorginstelling belandden, nu in de opvang terecht komen. Dat zijn steeds vaker mensen met ernstige psychiatrische problemen. Dat levert gevaar op voor in de eerste plaats de mensen zelf, maar ook voor andere mensen in de opvang en ook het personeel.
Vandaag is de eerste editie van het Leger des Heils-debat. Een panel van politici, experts en ervaringsdeskundigen zal met elkaar in gesprek gaan over de gaten in het zorgsysteem en de bijbehorende gevolgen. 'We pleiten voor meer goedkope huizen, voor stevige ondersteuning van mensen, een goede toegang tot schuldhulpverlening', aldus Vader. Ook vindt hij dat er speciale aandacht moet komen voor jongeren: 'Het aantal jongeren dat hun opleiding afbreekt of uit de jeugdzorg valt is toegenomen.'