Binnenland3 jul '17 09:50

Bond: '12.000 tot 15.000 extra agenten nodig'

Auteur: Kay Rutten

Volgens Gerrit van de Kamp, voorzitter bij politievakbond ACP, moeten er in de komende jaren 12.000 tot 15.000 extra politieagenten worden opgeleid. Deze agenten moeten het huidige capaciteitstekort en de vergrijzing bij de politie op gaan vangen.

ANP
ANP

Vorige maand stuurde de ACP nog een brandbrief naar korpschef Erik Akerboom waarin zij vroegen om per direct 1.000 extra agenten op te leiden. Op de lange termijn is het tekort echter nog veel groter en moeten er de komende jaren minstens 12.000 extra politiemensen bij, zegt Van de Kamp op BNR.

Capaciteitstekort

Het capaciteitstekort bij de politie is al jaren een groot probleem. Vandaag berichtte het AD dat door die onderbezetting aangiftes blijven liggen en er mogelijk criminelen vrijuit gaan. Van de Kamp bevestigt dit. 'Het capaciteitstekort begint steeds vroeger in het jaar. Voorheen zagen we dat in september en oktober de grens van het aantal te werken overuren werd bereikt, maar die grens naderen we nu al.'

Volgens Van de Kamp is het grote aantal extra activiteiten zoals festivals en andere evenementen hiervan de grote boosdoener. 'Collega's moeten echt bijtanken van al het werk. Als dat niet gebeurt zal het ziekteverzuim toenemen waardoor er sprake zal zijn van een nog groter capaciteitstekort.' Deze vicieuze cirkel is volgens Van de Kamp alleen te doorbreken door het stevig opvoeren van het aantal op te leiden politieagenten.

Het opleidingstraject duurt 3 jaar dus de agenten zijn niet per direct beschikbaar. De komende tijd zullen de problemen bij de politie dus blijven aanhouden.

Gerelateerde artikelen