Vluchtelingen inzetten om het lerarentekort op te lossen
Twintig vluchtelingen die in landen als Syrië en Turkije docent waren, zijn deze week gestart met een bijscholingscursus om uiteindelijk voor een Nederlandse klas te kunnen staan. Dit gebeurt op initatief van de Nationale Denktank, dat hiermee twee vliegen in één klap hoopt te slaan.
Namelijk er voor zorgen dat vluchtelingen aan het werk komen en dat het lerarentekort wordt opgelost. ‘In 2026 zal er een tekort van 3100 docenten ontstaan op het mbo’, vertelt Eva Bik van de Nationale Denktank. ‘Dat komt enerzijds omdat de instroom te laag is en anderzijds omdat docenten vroegtijdig stoppen met het lesgeven op het beroepsonderwijs. We hebben heel veel mensen met talent nieuw in Nederland en een docententekort. Wij dachten: kunnen we dat matchen?’, vervolgt Bik.
Verschil tussen Nederland en Syrië
Een van de deelnemers aan het traject is Ammar Alsasa, docent Engels uit Syrië. Hij merkt verschillen tussen het Nederlandse onderwijssysteem en het systeem in Syrië. ‘In Syrië is er bijvoorbeeld geen verschil tussen het wetenschappelijk onderwijs en het hoger beroepsonderwijs. Dat is anders hier in Nederland. Dat vind ik goed, ook voor de docent. In Syrië heb je vmbo- met vwostudenten allemaal in één klas. Een docent kan dan geen goede les geven, want je hebt mensen die snel leren en langzaam leren’, merkt Alsasa.
De bijscholingscursus moet uiteindelijk leiden tot een echte baan. ‘Het idee is inderdaad dat deze cursus van twaalf weken leidt tot een stage vanaf september. Ze worden gekoppeld aan een ervaren docent. Er moet nog wel gesolliciteerd worden, maar het moet zeker leiden tot een baan.’ Op dit moment wordt de pilot alleen in Amsterdam uitgevoerd, maar er wordt onderzocht of dit uitgebreid kan worden naar andere steden. ‘We horen al hier en daar dat er vraag naar is. Wat ons betreft is het vraag en aanbod wat we bij elkaar moeten brengen.’