Verboden Toegang11 jul '17 22:09Aangepast op 27 jul '17 14:10

De Atoomkelder

Auteur: Judith Laanen

Plekken die eigenlijk gesloten zijn, gaan deze zomer speciaal voor BNR voor één keertje open. Vandaag: de mysterieuze atoomkelder die werd verstopt, vergeten en verwaarloosd in het metrostation van het Amsterdamse Weesperplein.

Foto: ANP
Foto: ANP

Marc Mijer schreef een boek over de atoomkelder, Een vernuftig geheel. Wat blijkt nou, de ingang van het metrostation ís de atoomkelder al. 'En alle ruimtes die eronder zitten, zo is dat bedacht.' In de jaren 70-80 zouden mensen in het geval van een atoomaanval dan zo de metro in kunnen. 'Achter de huidige witte muren zouden dan bakstenen worden weggetikt, waar gassluizen achter zitten', vertelt Mijer.

De complete serie Verboden Toegang

 

'Drie stalen deuren verder kon je je kleding, als die besmet was met radioactief materiaal, in een speciale ruimte door een luikje heengooien en daarna douchen', legt Mijer uit. Of je daarna naar binnen mocht, is niet bekend. 'Er zijn mensen die beweren dat er tafel met stoelen stond waar een soort ballotagecommissie zat met namenlijsten van mensen die in ieder geval naar binnen mochten. Heel geheimzinnig. Het lijkt bevestigd te worden doordat er nooit ruchtbaarheid is gegeven aan deze schuilkelders.'

Lees ook: Verboden Toegang: de Nieuwkoopse Plassen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen