Binnenland12 jul '17 16:53

'We moeten terreurdreiging EK Voetbal serieus nemen'

Auteur: Noémi Prent

In het Utrechtse Stadion Galgenwaard wordt volgende week woensdag de wedstrijd Engeland - Schotland gespeeld op het EK Voetbal voor vrouwen. Maar die wedstrijd blijkt nu een doelwit van terreurorganisatie IS.

Foto: HH/Bert Spiertz
Foto: HH/Bert Spiertz

Dat zegt SITE Intelligence Group, een particuliere inlichtingendienst in Washington DC. Zij hebben een gesprek opgevangen op een pro-IS chatkanaal, op de chatapp Telegram. Daarin worden lone wolves (terroristen die alleen werken) opgeroepen om een aanslag te plegen tijdens de wedstrijd.

Manchester

'Ik denk dat we het wel degelijk serieus moeten nemen', zegt Mark Dechesne, terrorisme-expert en psycholoog aan de Universiteit Leiden. 'We hebben in Manchester in mei gezien hoe een onschuldig evenement doelwit tot aanslag kan worden.' De zogenaamde soft targets - niet gouvernementele doelwitten - heeft IS wel degelijk in het vizier, stelt Dechesne.

Maatregelen

De politie Midden-Nederland zegt dat ze op de hoogte te zijn van de berichtgeving en de daarin uitgesproken dreiging. Ze onderzoeken die dreiging en nemen maatregelen. Maar welke maatregelen dat precies zijn kan de politie niet zeggen. De organisatie van het EK zegt ook op de hoogte te zijn en staat in contact met de De Nationaal Coördinator Terrorismestrijding en Veiligheid (NCTV).

Media-aandacht

De media-aandacht voor de terreurdreiging kan geen kwaad, denkt de terrorisme-expert. 'Het leidt er in ieder geval toe dat we oplettender en waakzamer zijn. Autoriteiten kunnen waarschuwen. Als mensen die van plan zijn om een aanslag te plegen weten dat er op hen gelet wordt, gaan ze zich anders gedragen. Daardoor kunnen ze er wellicht van afzien.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen