Binnenland21 jul '17 12:06Aangepast op 21 jul '17 19:23

SGP waarschuwt VS voor Nederlands euthanasiebeleid

Auteur: Noémi Prent

SGP-leider Kees van der Staaij heeft in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal aandacht gevraagd voor het euthanasiebeleid in Nederland. In een opinieartikel met de titel 'In Nederland vermoordt de dokter je' schrijft hij dat de grenzen van het euthanasiebeleid steeds verder zijn opgerekt.

Foto: ANP
Foto: ANP

De christelijke partij verzet zich in het stuk tegen het volgens hen veel te liberale Nederlandse beleid. Van der Staaij brengt in het artikel ook de voltooid-levenplannen onder de aandacht. Die moeten stervenshulp mogelijk maken aan ouderen die vinden dat hun leven is voltooid.

Buitenland

De SGP kondigde in april aan in het buitenland steun te willen zoeken tegen het Nederlandse beleid. Met dit artikel luidt de partij het begin van een internationale campagne in. De SGP hoopt onder meer op bijval van andere regeringen en zegt bezig te zijn met vergelijkbare artikelen in andere talen voor andere landen.

Het artikel 'In the Netherlands, the Doctor Will Kill You Now' uit The Wall Straat Journal is terug te lezen via Blendle.

Lees ook: 'Zeggen dat euthanasiewet ontspoort vind ik panisch'

'SGP redt discussie niet meer in Nederland'

Politiek verslaggever Laurens Boven zegt dat Van der Staaij de brief geschreven heeft omdat hij hulp nodig heeft. 'Hij sluit zijn artikel ook af met een oproep dat anderen zich moeten uitspreken over de euthanasiecultuur ‘nu het fundamentele recht op leven in Nederland in gevaar is’.'

De SGP wil de discussie, nu ze die in Nederland verliezen, internationaler trekken, leest Boven in de brief. 'De SGP vindt dat we dit inmiddels normaal vinden terwijl het dat niet is.' Het laat volgens Boven zien hoe serieus de SGP dit punt neemt.

Reactie SGP

Kees van der Staaij heeft inmiddels gereageerd op Twitter. De brief is toch niet helemaal goed overgenomen door de Amerikanen. 'Hoop dat mijn opinieverhaal bijdraagt aan goed debat over euthanasie. Kop boven verhaal is door krant verzonnen; geen goede samenvatting', aldus de SGP-voorman.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen