Binnenland26 jul '17 07:49Aangepast op 26 jul '17 10:48

Meer mensen laten zich als niet-donor registreren

Auteurs: Judith Laanen en Marjan van den Berg

Voor het eerst hebben meer dan 6 miljoen mensen zich geregistreerd in het donorregister. Vooral het aantal mensen dat géén toestemming geeft voor donorregistratie stijgt.

Foto ANP
Foto ANP

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het afgelopen jaar kwamen er in totaal iets meer dan 190.000 nieuwe inschrijvingen bij. Daarvan waren er bijna 40.000 die wel organen wilden doneren, maar meer dan 150.000 mensen zeiden juist nee.

Iets meer dan 3,6 miljoen Nederlanders staan momenteel als donor geregistreerd, 1,71 miljoen als niet-donor. De rest laat nabestaanden beslissen of de organen moeten worden gedoneerd.

Donorwet

De nieuwe donorwet, waarin iedereen orgaandonor is tenzij hij/zij aangeeft dit niet te willen zijn, is door de Tweede Kamer gekomen, en ligt nu bij de Eerste Kamer. De naderende wet leidt tot meer registraties van niet-donoren, vermoedt Paul Beerkens, voorzitter van de Coördinatiegroep Orgaandonatie. 'Dat zijn natuurlijk mensen die zich toch al niet wilden registreren met 'ja' en die zich realiseren dat het nu menens wordt. Dus die hebben nu al een voorschot genomen. Die hadden straks ook nee gezegd.'

Of de wet in de Eerste Kamer een meerderheid krijgt, is nog niet te zeggen, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. 'Veel partijen zijn nogal verdeeld over dit onderwerp. De partijen die volledig vóór zijn, hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen