BNR logo
  • Nieuws
  • Radio
    • Programmagids
    • AEX Factor
    • Baanbrekende Businessmodellen
    • Beleggerspanel
    • Beter
    • BNR Auto-Update
    • BNR Europa
    • BNR Mobility
    • BNR Sport
    • BNR's Big Five
    • Boardroompanel
    • Boekestijn en De Wijk
    • BREEKT
    • Column Ben van der Burg
    • Column Bernard Hammelburg
    • Column Jaap Jansen
    • Column Marianne Zwagerman
    • Column Paul Laseur
    • Crypto Update
    • Cryptocast
    • De Nationale Autoshow
    • De Nieuwe Wereld
    • De Ochtendspits
    • De Top van Nederland
    • De Wereld
    • Digitaal
    • Duurzaam
    • Economenpanel
    • Eyeopeners
    • Kees de Kort
    • Koplopers
    • Lobbypanel
    • Ondernemerspanel
    • Postma in Amerika
    • Spitsbrekers
    • Tech Update
    • The Daily Move
    • The Friday Move
    • Toon van de Week
    • Vastgoed Gezocht
    • Wereldveroveraars
    • Werkverkenners
    • Wetenschap Vandaag
    • Zakendoen
  • Gemist
    • Alle podcasts
    • All in the Game
    • Amerika Podcast
    • BNR Perestrojkast
    • China Podcast
    • Column Corné van Zeijl
    • Crypto Cowboys
    • Cryptocast
    • De Ben Tiggelaar Podcast
    • Dé Klantenpodcast
    • De Legende van Satoshi Nakamoto
    • De Nieuwsdag
    • De Ondernemerskamer
    • De Technoloog
    • Een Jaar Burgemeester
    • Europa Update
    • Factcheck Europa
    • Het Bromvliegeffect
    • Het Nieuwe Geld
    • Honger
    • IJzige Tongen
    • Italië Podcast
    • Ochtendnieuws
    • Petrolheads
    • Podcast Top 40
    • De Strateeg
    • Space Cowboys
    • Spitsbrekers
    • The Road to Zandvoort
    • Ukrayina
    • Voeding van morgen
    • Vraag het Gommers
    • Werkprofessor
    • Zakendoen De Veranderaars
  • Partners
Binnenland

'Gezondheid door eitjes nauwelijks bedreigd'

  • Karlijn Meinders
woensdag 2 augustus 2017, 16:23 Update: woensdag 2 augustus 2017, 17:19
Martin van den Berg, hoogleraar Toxicologie Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie Reacties Den Haag: te onduidelijk voor consument Roberto: 'Ik maak voorlopig geen ijs met ei erin'

We hoeven ons echt niet zoveel zorgen te maken over besmette eitjes. Want: als je iedere dag van je leven een hoogbesmet fipronil-eitje eet en je bent tien keer zo gevoelig als de gemiddelde mens en tien keer zo gevoelig als een proefdier, dan nog is het gezondheidsrisico niet hoog.

HH/Ton Poortvliet
HH/Ton Poortvliet

Vandaag is duidelijk geworden dat het gif fipronil mogelijk al een jaar in eieren gezeten heeft. Levensmiddelenproducenten zijn druk met het controleren van alle producten waar de besmette eieren in gebruikt zijn. Dat kunnen er heel wat zijn. Denk bijvoorbeeld aan koekjes, brood, taarten of bijvoorbeeld pasta.  Al verwacht Marian Geluk, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie, niet dat op basis daarvan producten teruggeroepen zullen worden.

Vanmorgen zei Benno Bruggink, woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit , al dat consumenten kippeneieren niet helemaal links hoeven te laten liggen. Alleen de eitjes met bepaalde codes. Maar volgens Martin van den Berg, hoogleraar Toxicologie van de Universiteit Utrecht, zijn zelfs de zorgen over die eitjes niet helemaal terecht.

Kortdurende blootstelling

'De norm die gehanteerd wordt bij het bepalen van de gezondheidsrisico's gaat er vanuit dat je elke dag zo'n eitje zou eten', vertelt Van den Berg. 'Daarnaast wordt bij het testen op proefdieren al een factor 100 gebruikt, zodat ook met hele gevoelige mensen rekening wordt gehouden.'

In dit geval gaat het om relatief kortdurende blootstelling. Om de risico's daarvan te berekenen zou volgens Van den Berg weer een ander model gebruikt moeten worden. Hij meent dat mensen die incidenteel zo'n besmet eitje hebben gegeten, zich geen zorgen hoeven te maken. 'Er zijn vergiftigingsgevallen bekend met veel hogere concentraties, die mensen zijn allemaal hersteld. Je krijgt er symptomen als duizeligheid en coördinatieproblemen van. Stel nou dat je kind een jaar lang elke dag zo'n eitje heeft gehad, dan zou ik wel even op de gezondheid letten.'

Van den Berg heeft overigens geen kritiek op de NVWA. 'Zij houden zich gewoon aan de Europese normen en hebben gedaan wat ze moeten doen. Maar ik zou ze wel adviseren om eens te kijken naar het gebruik van een ander model in een situatie als deze. In Duitsland hebben ze dat al gedaan.'

Niet in mijn ijs

Toch is daarmee niet iedereen gerustgesteld. De bekendste ijsmaker van Nederland - Roberto Coletti van Roberto Gelato in Utrecht - kondigde bijvoorbeeld aan voorlopig geen ijssoorten te verkopen waar ei in zit. 'Ik sta voor mijn klanten en hun gezondheid, dus ik neem geen risico', zegt Coletti. Daarom zullen de smaken vanille, melkchocolade, malaga en tiramisu - allemaal met ei gemaakt - voorlopig niet te vinden zijn in zijn vitrine.

BinnenlandEconomieGezondheid
Deel dit artikel:

Aanbevolen podcasts

Export met Rusland en Oekraïne stort gigantisch in

CPB-directeur: Nederlandse economie is robuust

Vastelastenbond: grootste pijn energierekening komt nog

Volg de discussie via Facebook of Twitter

Doe mee aan de discussie op onze Facebookpagina of via Twitter (#bnr).
BNR Facebook BNR Twitter
live-studio-image

Populairste podcasts

Oekraïne-update dinsdag, dag 90

Opinie | Taiwanees sprookje

Ochtendnieuws | 25 mei

Aantal datalekken door cyberaanvallen haast verdubbeld

Cindy Kremer (Vereniging Eigen Huis) over de verplichte warmtepomp

  • BNR Nieuwsradio

  • Contact
  • Frequenties
  • Files en flitsers
  • BNR Nieuwsbrief
  • Podcasts
  • RSS feed
  • Disclaimer
  • Zakelijke info

  • Dutch Podcast Awards
  • Adverteren
  • Podcast laten maken
  • Vacature plaatsen op BNR
  • Werken bij BNR
  • Stages
  • FD Mediagroep

  • Company.info
  • Energeia
  • ESB
  • FD
  • FD Mediagroep
  • Investment Officer
  • Listn
  • PensioenPro
  • Download de app

  • Privacy
  • Copyright
  • Cookies
  • Voorwaarden